RAPORT ANTICORUPȚIE 2022 // CAPC: Angajamente anticorupție nerealizate și dosare fără finalitate

Tatiana Gherța
14/03/2023
colaj CIJM

 Republica Moldova a realizat, pe parcursul anului trecut, doar 3 din cele 15 angajamente anticorupție propuse de Comisia Europeană, iar în urma expertizelor efectuate asupra unor inițiative legislative anticorupție au fost constatate mai multe lacune și riscuri. În aceeași perioadă au fost inițiate un număr record de dosare penale privind îmbogățirea ilicită, 40 la număr. Constatările se regăsesc în Raportul anticorupție pentru anul 2023, prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).     

Din Raportul anticorupție desprindem faptul că țara noastră înregistrează punctaje scăzute la un șir de indicatori, precum lupta împotriva corupției, independența sectorului justiției, funcționalitatea instituțiilor publice etc.

Una dintre acțiunile nerealizate se referă la modificarea legislației pentru delimitarea clară a competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) în ceea ce privește corupția la nivel înalt. Experții CAPC și-au exprimat spranța că restul vor fi realizate pe parcursul anului curent.

La capitolul dosarelor pe îmbogățire ilicită stăm bine doar numeric.

„ În primele 10 luni ale acestui an, au fost demarate 40 de dosare penale, în care sunt vizați un ex-președinte al Republicii Moldova, un ex-ministru, un ex-director al SIS, un procuror general suspendat, 16 deputați/ex-deputați, 3 judecători, 3 procurori, 8 colaboratori/ex-colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, 3 ex-angajați ai CNA, un angajat al Serviciului Vamal, un ex-președinte al Parlamentului, un fost șef de direcție din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, alți 2 subiecți. Doar unul dintre cele 40 de dosare a fost expediat în judecată. Alte două dosare, demarate în anii precedenți, au fost, de asemenea, transmise în instanță în 2022.”, se arată în raport.

Potrivit Raportului, în 2022 Autoritarea Națională de Integritate (ANI) a refuzat controlul sesizărilor depuse (76%), 51% au fost clasate și nici o avere nejustificată nu a fost confiscată.

Deși pe parcursul anului trecut pe numele mai multor funcționari de rang înalt au fost pornite dosare penale pentru așa-numita „marea corupție”, majoritatea continuă să se afle în etapa de urmărire penală. Doar câteva dintre ele au fost trimise în judecată, iar sentința încă se lasă așteptată.

Majoritatea dosarelor care reprezintă un interes sporit pentru societate sunt amânate pe bandă rulantă, iar altele clasate din lipsă de probe.

Experții CAPC au ochit în raport și restanțele în domeniul reformei justiției. Încă se lasă așteptată modificarea Constituției, care ar duce la anchetarea și trimiterea în judecată a deputaților suspectați de corupție, procesul penal încă nu a fost simplificat și nu au fost create pârghii de răspundere disciplinară a judecătorilor și a inspecției judiciare.

Autorii Raportului menționează că rămâne încă neclar mandatul anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, iar Serviciul de Informații și Securitate nu publică informații sistematizate privind activitatea instituției. În plus, nu sunt înregistrate îmbunătățiri esențiale în activitatea autorităților cheie din domeniul anticorupție, toate acestea fiind alimentate de lipsa de transparență în procesul decizional. 

 

 

Tatiana Gherța
14/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii