Reacția autorităților de la Chișinău vizavi de răpirea ofițerului IGP de către mascații din forțele de la Tiraspol

Irina Odobescu
07/10/2020
Colaj: CIJM

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) constată amplificarea activităților provocatoare cu caracter destabilizator din partea pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului. În  același timp, în urma acțiunilor procesuale de investigare a cazului, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ajuns la concluzia că polițistul a fost răpit.

„Analogic cazurilor precedente, SIS întreprinde măsuri operative pentru stabilirea circumstanțelor răpirii, la 7 octombrie, a angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfi. Au fost identificați angajații așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, care au participat la răpire. Materialele prealabile obținute vor fi transmise în adresa Procuraturii Generale în suportul măsurilor procesual-penale inițiate pe cazul dat”, scrie în comunicatul emis de SIS. 

În cadrul activităților realizate potrivit competențelor, SIS a stabilit și documentat pe parcursul anului 2020 multiple cazuri de sechestrare și răpire a cetățenilor Republicii Moldova. Instituția continuă desfășurarea activităților pentru asigurarea drepturilor constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat la răpirea polițistului și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției.

„Despre acest caz a fost informată Comisia Unificată de Control și Biroul pentru Reintegrare. Suplimentar, pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal în baza art. 164, aliniat 2 „răpirea unei persoane” și art.351, alin.2 „uzurparea de calități oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova. Menționăm că, polițistul activează în Serviciul interacțiune comunitară al Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție din Florești”, scrie în comunicatul emis de MAI. 

Precizăm că și Promo-LEX a venit cu o reacție pe acest caz, constatând că astfel de cazuri de răpire a persoanelor din propriul domiciliu, în ultima perioadă, sunt depistate tot mai des. Asociația Promo-LEX a reiterat necesitatea implicării prompte și eficiente a autorităților constituționale pentru neadmiterea, pe viitor, a unor astfel de situații grave.

Miercuri, un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești a fost răpit din curtea propriei case de către reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană. 

Irina Odobescu
07/10/2020

Comentarii