Reacţia Ministerului Justiţiei la acuzaţiile aduse de apărătorii lui Alexandr Stoianoglo: „Încercări de manipulare”

Julieta Saviţchi
28/06/2022
Captură de la reţinerea lui Alexandr Stoianoglo

Ministerul Justiţiei a calificat drept „încercări de manipulare grosieră” acuzaţiile aduse marţi de către Victor Munteanu, unul din avocaţii lui Alexandr Stoianoglo, în legătură cu publicarea întrebărilor CEDO către Guvernul de la Chişinău pe marginea celor două cereri al procurorului general suspendat. Totodată, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că este vorba de o strategie de apărare şi l-a învinuit pe Stoianoglo de justiţie selectivă în interesul unei grupări.

„În legătură cu încercările de manipulare grosieră a opiniei publice întreprinse de avocaţii domnului Alexandr Stoianoglo. Cum am spus anterior, Ministerul Justiției (Agentul guvernamental) va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către instanţa europeană de contencios a drepturilor omului (până la 22 septembrie 2022), va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate”, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Justiției.

Sergiu Litvinenco a făcut declaraţii într-o postarea pe pagina sa de Facebook. „Fără îndoială, că orice persoană are dreptul să aibă propria strategie de apărare. Inclusiv pe partea de comunicare publică și prin posibilitatea de a face referire la principiile statului de drept. Dar una este să invoci statul de drept și cu totul altceva este să promovezi valorile statului de drept și supremației legii. Or, nimeni și niciodată nu mă va convinge că implicarea deschisă a unei instituții de drept în lupta dintre clanurile oligarhice și transformarea acesteia în actor activ care eliberează unii hoţi şi îi absolvește de răspundere pe alții ar avea ceva cu statul de drept. O justiție este selectivă atunci când ea face politică în favoarea unor grupări, iar acest fapt nu poate să nu contravină principiilor statului de drept şi de supremaţie a legii”, a declarat ministrul Justiţiei.

Precizăm că Victor Munteanu a publicat marţi ce explicaţii aşteaptă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Guvernul Republicii Moldova privind dosarele penale şi suspendarea din funcţia de procuror generl a lui Alexandr Stoianoglo. Apărătorul a publicat şi un comunicat în care acuză guvernarea de „persecutarea penală și suspendarea abuzivă ale Procurorului General Alexandr Stoianoglo”.

Julieta Saviţchi
28/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii