Reacția ministrului Justiției, după pronunțarea sentinței în dosarul Omorul de la Atrium: „Voi sesiza organele disciplinare al judecătorilor și al procurorilor”

Anticoruptie.md
27/06/2020
Foto: ipn.md

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție după pronunțarea deciziei de achitare a celor doi luptători K-1, Aurel Ignat și Mihai Pârgaru, învinuiți că, acum doi ani, au omorât în bătaie un tânăr de 28 de ani la discoteca Edgo de lângă Centrul comercial Atrium. Oficialul susține că va sesiza orgazele disciplinare al judecătorilor și al procurorilor pentru verificarea acțiunilor judecătorului și procurorului de caz. Totodată, ministrul cheamă politicienii la mobilizare și colaborare pe domeniul justiției, să lase la o parte conflictele și să arate că în Parlament există suficientă voință politică pentru a curăța sistemul judecătoresc de persoane străine acestui domeniu.

„Cazul celor doi inculpați - luptători K1, scoși de justiția moldovenească basma curată, confirmă că domeniul încă e grav bolnav. Desigur, în calitate de ministru voi sesiza organele disciplinare a judecătorilor și a procurorilor pentru verificarea acțiunilor judecătorului și procurorului de caz. Sunt convins că procuratura va contesta sentința pronunțată de judecător. Probabil vor urma verificări asupra corectitudinii instrumentării cazului. Dar asta este puțin. Avem nevoie urgentă de schimbări în justiție. Asta presupune că politicienii trebuie să fie înțelepți și să-și consolideze eforturile, să renunțe la interesele politice de grup la subiectul justiției. Clasa politică concentrată pe conflictele politice de grup permite justiției să se abată de la misiunea setată. De asta oamenii egal nu cred în politicieni și justiție”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Amintim că vineri, Judecătoria Chișinău a achitat cei doi luptători K-1, Aurel Ignat și Mihai Pârgaru, învinuiți că, acum doi ani, au omorât în bătaie un tânăr de 28 de ani la discoteca Edgo de lângă Centrul comercial Atrium. Aurel Ignat a fost găsit vinovat de huliganism și instanța i-a aplicat o amendă de 10 mii de lei.

Decizia de achitare a fost luată după ce mai mulți martori au declarat în instanță, sub jurământ, că Aurel Ignat nu este cel care l-a omorât pe Sergiu Bejenari. Aceștia au declarat că sportivul a fost mai întâi lovit în cap cu o bâtă de către victimă. În replică, Ignat  ar fi încercat să se apere și l-a lovit o dată pe atacator, după care a fugit după Ivan Bejenari, fratele victimei. În acest timp, au venit în ajutor sportivii Mihai Pârgaru și Eugen Deliu. Martori susțin că după lovitura aplicată de Ignat, Bejenari s-a ridicat și a continuat să participe la încăierare.

Bătaia de la Discoteca Edgo a avut loc în noaptea de 18 spre 19 mai 2018. În urma altercației, au fost transportați la Spitalul de Urgență Aurel Ignat, cu o plagă la cap, și Sergiu Bejenari, care a decedat peste șaze zile din cauza loviturilor.

Potrivit polițiștilor care au venit atunci la Spitalul de Urgență la solicitarea medicilor, toți participanții la încăierare erau în stare avansată de ebrietate. Ivan Bejenari și fetele care îl însoțeau au declarat că Sergiu ar fi căzut de pe scări. Ulterior, acest caz a avut o mediatizare largă după ce concubina bărbatului decedat, dar și fetele care îl însoțeau la discotecă, l-au învinuit public pe Ignat de comiterea crimei.

Aurel Ignat și Mihai Pârgaru s-au predat benevol după ce presa a anunțat despre decesul lui Bejenari, iar Eugen Deliu, fiul unor afaceriști din Chișinău, a dispărut, fiind dat în urmărire generală. Pârgaru și Ignat au stat șase și respectiv șapte luni în arest preventiv, apoi au fost transferați în arest la domiciliu.

Procuratura a mai intentat un dosar penal în care Aurel Ignat are statut de parte vătămată, iar Ivan Bejenari, polițistul Sergiu Bradu și un prieten care le-a adus bâta din mașină au statut de învinuit.

Anticoruptie.md
27/06/2020

Comentarii