Reacţia şefului Procuraturii Anticorupţie la acuzaţiile subalterului său, care gestionează dosarul Stoianoglo: „Chiar şi un criminal în serie are dreptul la un proces echitabil”

Julieta Saviţchi
07/10/2021

Şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Adrian Bordianu, respinge acuzaţiile subalternului său, Victor Furtună, că ar face presiuni la investigarea dosarului penal pornit pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Adrian Bordianu a declarat pentru Portalul Anticorupţie.md că a primit o cerere de recuzare a procurorului Victor Furtună de la avocatul lui Stoianoglo, Vasile Gafton. „Motivul invocat pentru recuzarea lui Furtună este că acesta ar fi cumnat cu fostul şef interimar de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Dorin Compan. Compan s-ar afla în relaţii ostile cu Stoianoglo, iar acest fapt ar putea afecta imparţialitatea anchetei”, a precizat Bordianu.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a declarat că a fost nevoit să înceapă examinarea cererii de recuzare, deoarece, la acel moment când conducerea Procuraturii Generale era suspendată, el era singurul procuror ierarhic superior, care era în drept să examineze cererea de recuzare a lui Furtună.

„Chiar dacă cetăţeanul Stoianoglo ar fi ultimul criminal, el se bucură de dreptul la o anchetă imparţială. Chiar şi cei care au comis crime împotriva umanităţii, chiar şi un criminal în serie, toţi au dreptul la un proces echitabil. Cererea de recuzare a procurorului pe caz, înaintată de partea apărării, urma să fie examinată de procurorul ierarhic superior. Consiliul Superior al Procurorilor s-a declarat că nu este competent să examineze astfel de cereri. În cazul dacă se va constata că a fost încălcat dreptul lui Alexandr Stoianoglo la un proces echitabil, nu au decât să-şi asume consecinţele”, a declarat Adrian Bordianu.

Julieta Saviţchi
07/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii