„Recompensă pentru SPIA”. 6.000 de euro pentru a urgenta documentarea unui caz de corupție

Anticoruptie.md
04/03/2021

Un bărbat din capitală a intrat în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie după ce a fost denunţat că ar fi pretins mită în valoare de 6.000 de euro de la un antreprenor. Potrivit denunţătorului, banii i-ar fi fost ceruţi pentru influenţarea unor ofiţeri din cadrul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI şi determinarea acestora de a grăbi documentarea unui caz de corupţie.

Mai exact, este vorba despre un caz de corupere mai vechi, legat de problemele apărute la recepţia finală a lucrărilor de construcţie şi reparaţie a blocului din strada Sarmezegetusa 18 din Chişinău, când administratorul Asociaţiei de coproprietari în condominiu nu ar fi vrut să semneze procesul verbal final. Acesta i-ar fi spus agentului economic ce a executat lucrările că va semna recepţia finală doar după ce va primi, drept recompensă, 24.000 de euro. Acest caz a fost documentat de CNA şi a fost transmis deja în instanţa de judecată.

Însă, până să ajungă la CNA, cazul a fost investigat de SPIA al MAI, iar potrivit denunţătorului, ca să ajungă cu plângerea la SPIA şi să fie pornite investigaţii, ar fi fost ajutat de un intermediar contra 6.000 de euro. Aceşti bani ar fi fost o recompensă pentru munca ofiţerilor SPIA şi pentru grăbirea investigaţiilor. În procesul de acumulare a probelor, inclusiv a unor înregistrări audio, s-a constatat că agentul economic i-ar fi transmis intermediarului suma de 6.000 de euro în două tranşe a câte 3.000 de euro fiecare. 

Miercuri, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul, biroul şi în automobilul intermediarului, după care l-au reţinut pentru 72 de ore. În timpul percheziţiilor au fost ridicate 8.000 de euro şi 60.000 de lei, provenienţa cărora urmează să fie stabilită. Dacă va fi găsit vinovat, intermediarul riscă până la 6 ani de închisoare.

Anticoruptie.md
04/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii