Republica Moldova, obligată de CEDO să plătească despăgubiri de 167.000 de euro unei femei deposedate abuziv de un imobil

Mariana Colun
05/08/2020
CEDO. Foto: CIJM

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească unei femei despăgubiri de 167.000 de euro pentru că i-a fost încălcat dreptul la protecția proprietății. Se întâmplă după ce femeia a fost privată abuziv de un imobil fără nicio compensaţie, iar autorităţile au eşuat să asigure o balanţă echitabilă dintre interesul public și drepturile reclamantei.

 

În 2004, Elena Arzamazova, de naționalitate australiană şi moldoveană, a cumpărat o clădire de la consiliul local din Pojareni, în trecut utilizată pentru festivităţi. Înstrăinarea a fost organizată de Consiliul local şi Primărie, şi aprobată de Consiliul local. Contractul a fost semnat în faţa notarului şi înregistrat în registrul bunurilor imobile. Cu toate acestea, în 2007 Procuratura s-a adresat cu acţiune de anulare a tranzacţiei, întrucât preţul obţinut pentru clădire a fost prea mic, iar imobilul a fost înstrăinat fără licitaţie, contrar legislaţiei.

După ce prima instanţă a respins acţiunea, de două ori, pe motiv că a fost depusă în afara termenului, în 2013 Curtea de Apel a anulat contractul, constatând că autoritatea publică a comis o eroare când a înstrăinat clădirea şi a aprobat şi înregistrat tranzacţia, deoarece aceasta era parte a domeniului public şi nu putea fi înstrăinată în niciun caz.

Reclamantul a declarat recurs, care a fost respins de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție în 2014. Solicitarea înaintată de către aceasta privind omisiunea Curţii de Apel de a dispune compensaţie pentru investiţia în renovarea clădirii a fost declarată inadmisibilă.

Arzamasova a înaintat o acţiune civilă împotriva consiliului local şi procuraturii pentru a recupera banii investiţi în clădire. După iniţierea acţiunii civile, a fost pornită o cauză penală, care ulterior a fost suspendată.

„Curtea a concluzionat că a avut loc violarea Articolului 1 din Protocolul nr. 1, reţinând că privarea reclamantului de clădire i-a impus o sarcină individuală şi excesivă şi că autorităţile au eşuat să asigure o balanţă echitabilă dintre cerinţele interesului public, de pe o parte, şi drepturile reclamantului la protecţia proprietăţii, de pe altă parte”, se arată în decizia CEDO, publicată de Asociația Juriștii pentru Drepturile Omului.

Curtea a acordat reclamantului suma de 160.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Mariana Colun
05/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii