Republica Moldova, sub supravegherea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei: Sistemul medical moldovenesc se confruntă cu deficienţe grave

Anticorupţie.md
27/09/2022
Seghei Cosovam Foto: CIJM

După ce a pierdut la CEDO dosarul Serghei Cosovan, ţinut în arest preventiv fiind bolnav incurabil, Republica Moldova va fi supravegheată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. La reuniunea nr.1443 din 20-22 Septembrie 2022, în cadrul ședinței de examinare a chestiunii privind clasificarea procedurii de supraveghere a cauzelor noi, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a dispus supravegherea cauzei Cosovan versus Moldova în procedură avansată.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei obşteşti Promo-LEX care a reprezentat în instanţa europeană cauza Cosovan şi a solicitat supravegherea, aceasta presupune:

  • atenție sporită din partea Comitetului de Miniștri în privința problemelor complexe identificate de cauza Cosovan și o cooperarea intensivă și pro-activă cu Guvernul Republicii Moldova.
  • întreprinderea unor măsuri cu caracter general mai complexe din partea Guvernului Republicii Moldova în scopul preîntâmpinării viitoarelor încălcări ale Convenției, prin: înlăturarea problemelor sistemice identificate prin hotărârea Cosovan v. Moldova și care impun necesitatea adoptării sau modificării actelor normative, documentelor de politici, instituirea sau schimbarea de practici, instruire și alte măsuri relevante.

Totodată, în cadrul aceleiași reuniuni nr.1443 din 20-22 septembrie 2022, Comitetul de Miniștri a scos în evidență grave deficiențe ale sistemului medical constatate de Curte în cauza Cosovan vs Moldova, și anume:

  • lipsa acreditării oficiale a spitalului penitenciar ca instituție medicală;
  • absența anumitor medici specialiști în spitalul penitenciar și faptul că un tratament poate fi refuzat sau efectuat doar parțial pentru că în închisoare nu există un tratament adecvat sau pentru că resursele sunt prea limitate;
  • complicații logistice și financiare pentru paza deținuților transferați la spitalele civile;
  • lipsa accesului deținuților la schema generală de asigurări medicale;
  • subordonarea medicilor penitenciarului față de administrația penitenciarului, şi
  • indisponibilitatea eliberării umanitare a persoanelor grav bolnave arestate.

Astfel, Comitetul a constatat că deficiențele evidențiate de Curte au un caracter sistemic și necesită măsuri generale complexe.

Anterior ședinței Comitetului de Miniștri, Asociația Promo-LEX în parteneriat cu EPLN, au expediat Comitetului două comunicări privind problemele examinate în grupul de cauze I.D. vs Moldova și problemele sistemice constatate de Curte în cauza Cosovan vs Moldova. În aceste comunicări au fost descrise problemele actuale în domeniul asigurării condițiilor de detenție în conformitate cu standardele CoE și ONU, calitatea asistenței medicale, supraaglomerarea sistemului penitenciar și întârzierea semnificativă în construcția unui penitenciar.

Amintim că la 22 martie 2022, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în premieră a pronunțat o hotărâre (cauza Cosovan vs Moldova) prin care a analizat în profunzime problemele legate de asistența medicală în sistemul penitenciar și a scos în evidență cele mai grave deficiență cu privire la calitatea asistenței medicale și organizarea serviciului medical în sistemul penitenciar.

Serghei Cosovan, șeful Pieței „Curcubeu” din centrul Capitalei, membru și unul din sponsorii generoși ai Partidului Nostru,Serghei Cosovan a fost încătușat pe data de octombrie 2017 și a dost deținut în Penitenciarul-spital nr.16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații lui Cosovan au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă.

Cosovam a fost reclamat de 20 părți vătămate, care susțin că i-au dat lui Cosovan bani pentru buticuri, iar apoi au fost obligate să-i achite o taxă lunară pentru dreptul de a-și vinde marfa în ele.

Un alt dosar a fost intentat în baza cererii depuse de Nadejda Godoroja, proprietara terenului pe care Cosovan a amenajat piața.

Serghei Cosovan a fost eliberat din detenţie în 2019, iar ulterior a decedat la spital.


 

Anticorupţie.md
27/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii