Rețineri CNA // Președintele Asociației obștești „Lăstăraş” colecta lunar de la părinţi peste jumătate de milion de lei

Crina Dumitriu
25/10/2018
CIJM

Preşedintele Asociaţiei obşteşti “Lăstăraş” a fost reţinut joi de ofiţerii CNA. Bărbatul este bănuit că şi-ar fi însuşit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinţii copiilor care frecventau grădiniţa 199 „Lăstăraş” din capitală. Anterior mai mulți părinți care-și duc copiii la această grădinița s-au plâns presei că plătesc sume mari de bani pentru diferite activități, care nu ar avea loc. Ei spuneau atunci că șeful Asociației Obșteți de pe lângă grădiniță este feciorul directoarei instituției. Scandalul a pornit în cadrul unei adunări, după ce părinții au solicitat un raport de activitate al asociației, care gestiona banii colectați lunar. ​

Serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție informează, într-un comunicat de presă, că în perioada septembrie 2015 - august 2017, preşedintele AO „Lăstăraş”, sub pretextul predării în cadrul grădiniţei a lecţiilor de limbi moderne, informatică computerizată, artă plastică, muzică, coregrafie, etc., ar fi perceput de la părinţii copiilor din Grădiniţa-creşă nr. 199 sume de bani în mărime de 1200 – 1400 lei/lunar. Potrivit estimărilor, în fondul Asociaţiei se acumulau lunar în jur de 600 000 de lei, iar cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarul familiei preşedintelui.

S-a mai constatat că preşedintele AO „Lăstăraş” a încheiat un contract de locaţiune a unor încăperi ale Grădiniţei nr. 199, cu o suprafaţă de 1343,8 m.p., pe care le-ar fi transformat în grupe private. Părinţii copiilor erau forţaţi să achite plăţi suplimentare, iar în cazul în care refuzau, erau obligaţi să părăsească instituţia preşcolară sau erau transferaţi în grupe mai puţin dotate. Din materialele cauzei reiese că întreaga activitate a AO „Lăstăraş” ar fi fost susţinută şi favorizată de mama preşedintelui asociaţiei care exercită, în prezent, funcţia de director-adjunct al Grădiniţei nr. 199, precum şi de către concubina acestuia - director al instituţiei vizate.

Joi ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii la domiciliile ex-preşedintelui asociaţiei, precum şi la unii membri ai familiei lui. Printre obiectele percheziţionate se numără câteva apartamente, ce ar aparţine cu drept de proprietate bănuitului, o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă, şcoala privată „Erudio”, dar şi sediul AO „Lăstăraş”. De la faţa locului au fost ridicate probe relevante pentru dosar şi sume importante de bani, în diferită valută, provenienţa cărora urmează a fi stabilită. Urmărirea penală este condusă de Procuratura anticorupţie. 

Părinții care-și duc copiii la grădinița ”Lăstăraș” din capitală s-au plâns postului PRO TV că plătesc lunar câte 1400 de lei pentru diverse activități, care însă nu mai au loc. Situația e neschimată de aproape doi ani, iar administrația nu ia atitudine la solicitările acestora. Scandalul a pornit in cadrul unei adunări, după ce părinții au solicitat un raport de activitate al asociației, care se ocupa de gestionarea banilor colectați lunar.

Crina Dumitriu
25/10/2018

Comentarii