Reţineri în dosarul delapidării a 20 de milioane de lei de la Regia Apă-Canal Bălţi. Fosta contabilă-şefă şi reprezentanţii a două firme, învinuiţi

Anticoruptie.md
14/06/2017
Regia Apă-Canal Bălţi. Foto: Btv.md

Trei persoane au fost reținute de procurorii și ofițerii Anticorupție în dosarul delapidării a circa 20 de milioane de lei de la Regia Apă-Canal Bălţi. Fosta contabilă-şefă a întreprinderii și doi complici, fondatorii și administratorii a două firme din Soroca, sunt bănuiți de sustragerea averii statului și spălare de bani.

Aceştia ar fi legalizat banii prin tranzacţii şi procurări fictive, potrivit materialelor anchetei la care se face trimitere într-un comunicat de presă al CNA. Oamenii legii susţin că firmele s-au angajat să presteze întreprinderii servicii specializate şi să livreze bunuri. În realitate, serviciile nu ar fi fost prestate, iar bunurile nu ar fi fost livrate. 

Celor trei persoane le-a fost înaintată învinuirea, urmând să fie decisă aplicarea măsurii preventive.

Urmărirea penală a început în urma unui raport preliminar al Inspecţiei Financiare, angajaţii căreia au constatat că Regia Apă-Canal Bălţi a fost prejudiciată în urma unor tranzacţii frauduloase care au avut loc în perioada 2013 - 2016. CNA a anunţat anterior că pe acest caz au fost iniţiate două cauze penale pentru delapidare şi spălare de bani. Fostul director al Regiei Apă-Canal Bălţi, Victor Corcodel, care s-a aflat la şefia întreprinderii începând cu mijlocul anilor 1990 până în februarie 2017, ne-a declarat recent că nu cunoaşte detalii. 

În perioada 2013 - 2016, potrivit CNA, şefii de la Regie Apă-Canal Bălţi ar fi contractat achiziţii de servicii şi bunuri cu zeci de persoane fizice şi juridice. Astfel, la 30 mai, Direcţia generală teritorială Nord a CNA şi procurorii Anticorupţie au operat percheziţii la 30 de agenţi economici şi 17 persoane fizice în nordul şi centrul Republicii Moldova. Atunci reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie susţineau că, în urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate înscrisuri de ciornă, purtătoare de informaţii şi aproximativ 400.000 de ei.

Anticoruptie.md
14/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii