Revizuirea deciziei prin care a fost condamnat Vladimir Filat este blocată la CSJ din cauza Vettingului

Ilie Gulca
20/05/2024
Foto: zdg.md

Vladimir Filat este obligat să aștepte examinarea cererii sale cu privire la revizuirea deciziei prin care a fost condamnat la nouă ani de închisoare după demisia a doi judecători care făceau parte din complet. În același timp, președintele nou-ales al completului a înaintat cerere de abținere din cauză că a recepționat raportul de evaluare negativă din partea Comisiei Vetting. Fostul premier solicită să fie revăzută decizia prin care a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare în urma denunțului lui Ilan Șor.  

Procuratura Anticorupție a comunicat că pentru ședința de luni era programată deliberarea și pronunțarea hotărârii Colegiului Penal al CSJ cu privire la cererea de revizuire înaintată de Vladimir Filat. 

Cu toate acestea, părțile au fost anunțate despre reluarea cercetării judecătorești din cauza demisiei și eliberării din funcție a doi judecători din completul de judecată ce urma să se pronunțe pe caz. Unul dintre magistrați era președintele completului, iar cei doi judecători eliberați fiind de la Curtea de Apel Chișinău, transferați temporar la CSJ. 

De asemenea, părțile au fost anunțate că, în urma unei încheieidin 17.05.2024, a fost creat un nou complet de judecată pentru examinarea cererii lui Vladimir Filat. Numai că la aceeași ședință, președintele noului complet a înaintat o declarație de abținere de la examinarea cazului pe motiv că ar fi recepționat recent raportul de evaluare negativă din partea Comisiei Vetting.

Astfel, pentru excluderea oricărui dubiu privind imparțialitatea sa, magistatul a considerat necesar să înainteze prezenta declarație de abținere.

Pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024.

Solicitarea lui Vladimir Filat vizează reviziuirea sentinței Judecătoriei Buiucani din 7 iunie 2016; a deciziei Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 și a deciziei Colegiului Penal al CSJ din 22 februarie 2017. Toate aceste decizii au fost pronunțate în dosarul de condamnare a fostului premier pentru corupere pasivă și trafic de influență. 

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani (27 iunie 2016), Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, amendat cu 60.000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal – mașini, imobile, terenuri, conturi bancare.

De asemenea, politicianului i-a fost interzis să ocupe anumite funcții publice pentru o perioadă de cincui ani. Prin decizia Curții de Apel Chișinău (11 noiembrie 2016), sentința de condamnare a fost menținută. Prin Deciziile Curții Supreme de Justiție, atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare, au fost respinse ca vădit neîntemeiate. 

Citește de asemenea: Vlad Filat a fost achitat în dosarul spălării celor 12,8 milioane de lei, proveniți de la Banca de Economii, potrivit procurorilor

În iunie 2023, Vladimir Filat și avocații săi au înaintat o cerere de revizuire ca urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 31 ianuarie 2023, care a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, invocând lipsa publicității procesului penal. 

În urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor, Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de nouă ani de închisoare. Reporterii CIJM au mai deconspirat cum şi-a aranjat Filat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, prima instanță, l-au achitat pe 7 mai pe fostul premier Vlad Filat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani și risca închisoare cu suspendare pe un termen de 7 ani, precum și confiscarea a aproximativ 13 milioane de lei.

Ilie Gulca
20/05/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii