Rezultatele descinderilor de amploare în penintenciare: 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor reținuți, iar 19 deținuți urmează să fie audiați

Ilie Gulca
24/11/2021

Perchezițiile efectuate marți, acțiune la care au fost mobilizați peste 530 de polițiști, vizează un grup criminal specializat în escrocherii cu automobile. După cele 60 de percheziții, oamenii legii au reținut 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți urmează să fie audiați.

Prejudiciul estimat până la această oră, după estimările procurorilor, constituie circa 2 milioane de lei, precizează Serviciul de Presă al Procuraturii Generale.

Cele 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile membrilor grupării s-au desfășurat sub supravegherea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Scopul perchezițiilor a vizat consolidarea probatoriului oamenilor legii privind activitatea infracțională a unui grup de deținuți din diferite penitenciare, care au creat o schemă de „vânzare a mașinilor din Europa”, ce a funcționat în perioada 2020–2021.

Bănuiții își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare. Ulterior, preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari.

În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1.500 și 3.000 de euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9.000 de euro.

Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde asistență persoane din afara penitenciarelor.

Astfel, în urma perchezițiilor matinale, au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, droguri și alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate.

Ilie Gulca
24/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii