Riscă să rămână fără funcție și cu bunurile confiscate. Consilier din Comrat, cu avere nejustificată de aproximativ 3 milioane de lei

Tatiana Gherța
24/05/2023
colaj CIJM

Diferență de milioane în pușculița consilierului municipal din Comrat, Stepan Cara. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare prin care s-a identificat că, în perioada 2016-2022, funcționarul a însușit o avere cu caracter nejustificat în mărime de 2.844.032 lei. Consilierul nu a dispus de dreptul de a justifica diferența între venituri și cheltuieli, iar acum riscă să-și piardă funcția și să-i fie confiscată averea agonisită.

În cele 10 pagini, inspectorul de integritate a descris pe îndelete fluxul veniturilor și cheltuielor pe care le-a făcut consilierul municipal din Comrat, Stepan Cara în ultimii 6 ani. Diferențele au fost constatate în majoritatea anilor fiscali desclarați. De exemplu, în 2018 Stepan Cara a înregistrat venituri de 701 mii lei, în timp ce cheltuielile au fost de peste 900 mii lei. Diferența de 200 mii lei a rămas neacoperită.

Cea mai mare diferență a fost înregistrată însă în anul 2019. Pentru acel an, Cara declara că a obținut decât 5.240 lei venituri, dar cheltuielile s-au ridicat la aproape 2 miliarde de lei. În total diferența substanțială dintre venturi și cheltuieli se ridică la 2.844.032 lei. 

În ultima declarație de avere pentru anul 2022, funcționarul declară că pe parcursul anului trecut a încasat venituri de din 2 surse. Indemizația de 3.700 lei de pe urma funcției de consilier municipal și puțin peste 387 mii lei de pe urma vânzării de produse, fără a fi specificat despre activitatea în sine și despre ce tip de produse este vorba. 

Stepan Cara mai declară că are în posesie 11 terenuri agriciole și 1 teren intravilan. La capitolul bunurii imobile, declarația este completată cu două apartamente, unul de 85,4 m.p achiziționat în 2018 cu 370 mii lei și un altul de 75,7 m.p dobândit în 2020 cu suma de 580 mii lei. Garajul familiei Cara găzduiește un Mercedes E-Coupe fabricat și achiziționat în 2019 cu 65 000 de euro. 

Consilierul mai declară și două împrumuturi de la o bancă comercială din țară. Unul în sumă de 600 mii lei, contractat în 2018 și altul în sumă de 347 mii lei pe care l-a luat în 2020. Potrivit acestuia banii împrumutați de la bancă i-a folosit pentru reperarea casei cât și pentru procurarea unui bun imobil.

ANI a constatat că, potrivit datelor din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali, în perioada 2015-2022 Stepan Cara figurează în calitate de administrator și asociat cu 100% din capitalul social la SRL „Skar Invest” din 2016, însă potrivit declarațiilor de avere și interese personale depuse pentru anii fiscali 2016-2022 acesta nu declară obținerea unor venituri din activitatea de întreprinzător.

De altfel, se pare că afacerea pe care o gestionează i-a adus numai necazuri. Presa scrie că a fost pus sechestru pe bunurile lui Cara după ce firma Skar Invest s-a împotmolit în datorii, iar pe numele lui funcționarului a fost pornit în 2020 un dosar penal pentru escrocherie. Urmărirea penală a fost clasată, dar ulterior a revenit la examinare la Judecătoria Comrat.  

Totodată, Cara ar fi recepționat anumite sume de bani din străinătate. În răspunsul său pentru ANI, acesta a declarant că banii recepționați nu-i aparțin și că doar i-ar fi împrumutat, iar mai apoi a întors datoria prin transfer bancar cât și în numerar.

Deși a avut posibilitatea să prezinte informații sau dovezi privind justificarea diferenței între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea deținută, consilierul nu a făcut acest lucru, menționând că nu se află în țară. Drept urmare, inspectorul de integritate a constatat diferența substanțială  între venituri și cheltuieli și a sesizat autoritatea competentă în vederea încetării mandatului de consilier, decăderea din dreptul de a exercita o funcție publică pe o perioadă de 3 ani și confiscarea averii nejustificate prin instanța de judecată.  

Actul de constatare nu este definitiv și poate fi contestat. 

 

Tatiana Gherța
24/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii