„S-a deschis Cutia Pandorei”. Alexandru Jizdan consideră că este amenințată securitatea statului după discuțiile legate de arestarea lui Pânzari

Ilie Gulca
05/08/2021

Fostul deputat și ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, sare în apăratea fostului său coleg, Alexandru Pânzari. El susține că semnătura pusă de fostul șef al Inspectoratul General al Poliției pe documente ce îl incriminează ar fi una formală. Alexandru Pânzari a fost plasat, duminică, în arest preventiv pentru 30 de zile.

„Procedura de racolare și angajare e o istorie separată. În toată cariera mea profesională, am atras la colaborare confidențială mulți agenți. Identitatea lor este secret de stat. Și atunci când mergeam la semnat actele la conducere, ei vedeau doar pseudonimul, adică, persoana era deja criptată. Așa a fost și în cazul lui Alexandru Pînzari. El, de fapt, a semnat un act codificat, pentru un oarecare X sau Y”, a scris Jizdan pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Afacerilor Interne susține că semnarea unor asemenea acest sunt detalii care nu se discută în public.

„Sunt anumite protocoale și reguli care au fost încălcate acum obraznic. Consider că s-a deschis cutia pandorei, iar acest precedent poate aduce daune grave securității naționale”, a avertizat el.

Surse din Procuratură au comunicat pentru Anticoruptie.md că fostul şef al IGP a fost reţinut după ce fostul său subaltern, Valeriu Cojocaru, şef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigațiicare în timpul regimului Plahotniuc, a făcut declaraţii care îl incriminează atât pe Damir, cât şi pe Pânzari.

Precizăm că Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii curente. Surse din Procuratură ne-au comunicat că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Damir ar fi folosit cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Ilie Gulca
05/08/2021Follow us on Telegram

Comentarii