Şapte angajați din cadrul Ministerului Economiei şi Agenţiei Naţionale Transport Auto, reținuți într-un dosar de corupție. Funcționarii îi determinau pe șoferi să achite „taxe de protecție”

Crina Dumitriu
26/07/2018
ANTA

Şapte angajați din cadrul Ministerului Economiei şi Agenţiei Naţionale Transport Auto și administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri au fost reținuți, miercuri,  25 iulie, într-un dosar de corupție. Funcționarii în determinau prin presiuni pe șoferii si agenții economici din domeniu să achite „taxe de protecție”.

Printre persoanele reținute de ofițerii CNA sunt cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto, între care un şef de direcţie, doi adjuncţi şi doi inspectori, un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, dar şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme, prin intermediul căreia funcţionarii îşi promovau propriile companii de transport, exercitând presiuni asupra operatorilor de curse naţionale şi internaţionale. 

Angajaţii ANTA, în complicitate cu persoane din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin persoane interpuse. Ca să le facă loc pe piaţă, aceştia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra şoferilor şi agenţilor economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani în calitate de „taxe de protecţie” pentru a nu le retrage autorizaţia sau pentru a nu-i supune controalelor. În alte cazuri, bănuiţii i-ar fi convins, prin ameninţări, pe unii agenţi economice să renunţe definitiv la activitatea în domeniul transportului de pasageri sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsaţi să muncească mai departe.

Ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au stabilit că administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20.000 de euro, iar alţii ar fi achitat angajaţilor ANTA câte 9.000 de lei lunar pentru a nu fi supuşi verificărilor.

În prezent, ofiţerii CNA şi procurorii urmează să analizeze toate informaţiile, acumulate în cadrul procesului penal şi să-i audieze pe funcţionarii faţă de care au fost formulate aceste suspiciuni. De asemenea, la sediul CNA vor fi escortați pentru audieri suplimentare şi alţi membri ai grupului menţionat, între care persoanele interpuse, prin intermediul cărora funcţionarii administrau mai multe curse de transport auto, se arată într-un comunicat de presă al CNA. 

CNA şi procurorii au deschis mai multe cauze penale pe faptul coruperii pasive şi abuzului de serviciu, comis de către persoane cu funcţii de răspundere. Legislaţia în vigoare prevede, pentru acest gen de infracţiuni, închisoare până la zece ani cu amendă în mărime de până la 8.000 de unităţi convenţionale şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice de până la zece ani.

Crina Dumitriu
26/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii