Șapte luni fără nicio ședință. De ce „frânează” judecarea radiologului Virgiliu Urechi

Viorica Mija
13/05/2023
Colaj CIJM

Cauza în care fostul șef al secției radiologie de la Spitalul Oncologic din Chișinău, Virgiliu Urechi, este învinuit de corupere pasivă, se află pe linie moartă. Din luna septembrie a anului trecut, atunci când a fost examinat demersul privind prelungirea măsurii preventive, toate ședințele au fost amânate. Cele mai multe amânări au la bază lipsa apărătorului sau solicitări din partea acestuia.  Urechi a trimis cereri prealabile de chemare în judecată la mai multe redacții, pretinzând că prin materialele jurnalistice i-ar fi fost lezată onoarea și demnitarea. Radiologul cere despăgubiri morale de 500 mii de lei și de la Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), iar prima ședință de judecată este planificată pentru sfârșitul lunii iunie curent.       

În data de 16 septembrie 2022, instanța a aprobat măsura preventivă (control judiciar) în privința lui Virgiliu Urechi, învinuit de corupție pasivă. Deși următoarea ședință trebuia să aibă loc în data 18 octombrie, aceasta a fost amânată. Aceeași soartă au avut-o și următoarele ședințe, șase în total. Trei dintre acestea au fost amânate din cauzei lipsei apărătorului. Următoarea ședință este planificată pentru data de 15 mai curent.

Medicul a fost reținut în flagrant după ce ar fi pretins bani pentru a grăbi spitalizarea unui bolnav de cancer. Ulterior, la dosar au fost adăugate și alte episoade în care denunțătorii se plângeau că li s-au cerut sume cu cinci zero-uri.

În data de 15 februarie 2022, Virgiliu Urechi a fost reținut de către ofițerii și procurorii anticorupție, după ce ar fi pretins de la un pacient 2.000 de euro pentru a asigura internarea lui și urgentarea începerii tratamentului oncologic.

Trei zile mai târziu, pe numele acestuia a fost dispus un mandat de arestare pentru 20 de zile. Tot atunci a fost depus un nou denunț de către o persoană care susține că i-ar fi oferit mită de 50 000 de lei pentru a grăbi internarea mamei sale, bolnave de cancer. Denunțătorul a explicat că i-ar fi transmis banii chiar în biroul de serviciu al angajatului Institutului Oncologic, documentând discuția cu mijloace audio, pe care ulterior a atașat-o ca probă la denunț.

Pe 24 martie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea lui Urechi în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar în data de 22 aprilie, ARBI a preluat în administrare automobilul de aproape jumătate de milion de lei al medicului.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a calificat acest caz drept „o rușine pentru întregul sistem medical”. „Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, acest radiolinear nu a fost instalat să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi”, a scris ministra pe pagina sa de Facebook.

Viorica Mija
13/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii