SBU a depistat cea mai mare fermă ilegală de criptovalută de pe teritoriul Ucrainei chiar sub nasul său

Ilie Gulca
12/07/2021
Ferma ilegală din Vinița

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a depistat, pe 8 iulie, cea mai mare fermă ilegală de criptovalută. Ferma funcționa în Vinița, oraș din centrul Ucrainei, în depozitul unei întreprinderi care producea energie electrică. Mineritul de criptovalută este practicat în special în zonele separatiste din estul Ucrainei și în regiunea secesionistă transnistreană din Republica Moldova.  

Minerii de criptovalută practicau mineritul de criptovalută în una din fostele clădiri ale întreprinderii JSC Vinnytsiaoblenerho. Structurile de aplicare a legii din Ucraina au confiscat 5.000 de computere. Aceasta este cea mai mare fermă ilegală capturată de autoritățile ucrainene, potrivit unui comunicat al SBU.

Principalii suspecți sunt originari din orașele Kiev și Vinița. Ei au amenajat ferma într-un depozit al întreprinderii Vinnytsiaoblenerho, situată într-un parc industrial.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au stabilit, în cadrul unei anchete transfrontaliere, că cele mai propice locații pentru amenajarea fermelor de minerit – în estul Ucrainei și Transnistria – sunt întreprinderile abandonate dotate cu infrastructura electrică necesară, în special curent trifazic. În asemenea locații, „minerii” de criptovalută dobândesc în special Bitcoin și Ethereum.

Reporterii CIJM au stabilit că pentru amenajarea unor asemenea spații este nevoie de minimum 100.000 de dolari. Anunțurile sunt publicate și de site-urile din Moldova. 

Infractorii reținuți de SBU la Vinița furau energie electrică de la întreprinderea Vinnytsiaoblenerho. Pentru a ascunde activitățile lor, ei foloseau contoare care nu arătau consumul real de energie. Conform estimărilor preliminare, pierderile lunare provocate statului ucrainean de către ferma de la Vinița variau între 186.200 și 259.300 de dolari americani.

SBU a deschis dosare penale pentru furt de apă, electricitate și energie termică din cauza folosirii neautorizate a acesteia. În timpul descinderilor la domiciliile suspecților și la fermă, organele de anchetă au sechestrat: 3.800 de console de jocuri; 500 de plăci video; 50 de procesoare; documente despre consumul de energie electrică; telefoane, stick-uri și notebook-uri.

În prezent, se desfășoară acțiunile de investigații pentru identifica toate persoanele implicate în activitățile ilegale. De asemenea, oamenii legii vor verifica implicarea reprezentanțior întreprinderii JSC Vinnytsiaoblenerho.

O anchetă transfrontalieră a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova arată că Tiraspolul a creat o întreagă industrie a mining-ului de criptovalute. Întreprinderile din stânga Nistrului au început să exporte echipament de mining.

Deși consideră mineritul de criptovalută o amenințare la securitatea statului, autoritățile moldovenești permit importul de echipament de minerit, iar cele ucrainene autorizează funcționarea caselor de schimb de monede cripto.

Personaje din anturajul Kremlinului gravitează în jurul afacerii cu producere de criptovalută în republicile separatiste proruse din Moldova, Ucraina și Georgia.

Ilie Gulca
12/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii