Scandal interminabil în dosarul Centrul de Modă şi fosta clădire Asito: Judecătoria Chişinău examinează pentru a doua oară legitimitatea ordonanţelor semnate de procurorul general

Julieta Saviţchi
05/07/2021
politics.md

Judecătoria Chişinău a început luni să examineze pentru a doua oară legitimitatea celor 6 ordonanţe semnate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în urma cărora imobilele Centrul de Modă și fosta clădire ASITO, ajunse în gestiunea lui Veaceslav Platon, au fost returnate societăţii comerciale Continental Business Invest SRL. Judecătoria Chişinău a menţinut anterior ordonanţele procurorului general, însă Curtea de Apel Chişinău a impus instanţa de fond să mai examineze o dată dosarul.

Este vorba despre șase ordonanțe emise iniţial de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) prin care două imobile ale omului de afaceri Vladimir Russu, fondatorul Continental Business Invest SRL, au fost recunoscute drept corpuri delicte și sechestrate. În baza ordonanţelor emise de către procurorii PCCOCS, au fost emise încheieri judecătoreşti prin care Centrul de Modă și fosta clădire ASITO au fost transmise lui Veaceslav Platon.

Vladimir Russu a acuzat, în martie 2021, magistrații Judecătoriei Chișinău că au emis decizii prin care cele două imobile au fost repartizate, pentru păstrare și folosință lui Veaceslav Platon: „Rugăm instituțiile de conducere ale statului R. Moldova: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Misiunile Diplomatice și organizațiile internaționale acreditate la Chișinău să ia atitudine față de acest act de injustiție și să condamne acest „furt în amiaza mare”.

În aprilie, Alexandr Stoianoglo a emis 6 ordonanţe prin care au fost anulate ordonanţe semnate de PCCOCS privind cele două imobile. „Decizia procurorului general este întemeiată pe constatările în ordine de control ierarhic superior, potrivit cărora, soluțiile procuraturii specializate au avut la bază interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale și au intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate”, se menţiona într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Astfel, au fost anulate şi deciziile judecătoreşti prin care cele două imobile au fost trecute în gestiunea lui Platon. Avocaţii afaceristului au contestat documentele semnate de procurorul general, însă Judecătoria Chişinău, la 5 mai, a respins contestaţia.

Ion Creţu, a depus o altă contestaţie în instanţa ierarhic superioară, Curtea de Apel Chişinău, care a fost admisă la data de 8 iunie, iar instanţa de fond a fost obligată să examineze încă o dată dosarul. Instanţa de apel a constatat că judecătorul de instrucție a încălcat dreptul avocaților lui Platon atunci când a examinat plângerea în lipsa lor. Ion Creţu a prezentat şi un certificat medical că era infectat cu Covid-19 şi nu a putut să facă act de prezenţă la şedinţa de judecată din prima instanţă.

Societatea Continental Business Invest a declarat într-un comunicat de presă că testul este fals, iar acest fapt ar fi fost confirmat de Agenția Națională de Sănătate Publică. „Până la prezentarea testului fals, care avea scopul evident de a tergiversa examinarea cauzei, avocații lui Platon au participat la ședințe și de fiecare dată au cerut amânarea neîntemeiată a deciziei judecătorești”, se arată în comunicatul agentului economic.

Ion Creţu a respins acuzaţiile şi a declarat că avocaţii lui Russu încearcă să inducă în eroare opinia publică.

Prima şedinţă de judecată în dosarul Casa Modei şi fosta clădire Asito a fost amânată la solicitarea avocaţilor lui Vladimir Russu. Apărătorii şi-au motivat ererea de amânre prin faptul că au nevoie de timp pentru a aduna probe noi.

Veaceslav Platon susţine că cele două imobile reprezintă activele sale pe care Plahotniuc i le-a furat de la Victoriabank prin partenerul său, Vladimir Russu.

Amintim că Vladimir Russu a ajuns în atenţia opiniei publice în primăvara anului 2018, când jurnaliştii au descoperit că acesta a fost implicat, de rând cu Iurie Luncaşu, în schema de acaparare de către Vladimir Plahotniuc a unui imobil dintr-un cartier select din Chişinău, supranumit  „casa albă".

Julieta Saviţchi
05/07/2021Become a Patron!

Comentarii