Scandalul Alexei Dimitrov versus Ala Popa: Uniunea Avocaților nu consideră abatere disciplinară gestul avocatei // DOC

Julieta Savițchi
09/04/2019
Anticoruptie.md

Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a respins ca neîntemeiată plângerea depusă de activistul Alexei Dimitrov, care susține că a fost lovit cu o mapă în față de către avocata Ala Popa, fosta soție a procurorului general adjunct Igor Popa, în incinta oficiului central al Judecătoriei Centru. Mai mult, activistul care a filmat incidentul a fost amendat de două ori în baza plângerilor depuse de avocata Popa.

Într-un răspuns oficial al șefului Comisiei de Etică și Disciplină, Vitalie Tâbîrță, adresat activistului se arară că, în ședința din 1 aprilie 2019, Comisia a concluzionat că „acțiunile avocatului Ala Popa nu întrunesc elementele unei abateri disciplinare prevăzute de Legea cu privire la avocatură, statutul profesiei de avocat și Codului deontologic”.

 

Totodată, Dimitrov a fost găsit vinovat de huliganism nu prea grav și distribuirea datelor cu caracter personal. Activistul a fost amendat de poliție cu 1.000 de lei pentru că „a tulburat liniștea publică, încălcând normele morale manifestate prin purtare brutală și, în mod grosolan, drepturile și libertățile altor cetățeni”.

Mai mult, oamenii legii au respins plângerea depusă de către activist pe numele avocatei Popa. Aceștia au argumentat că acțiunile avocatei „au fost legale, fiind o urmare a acțiunilor provocatoare și jignitoare” și că „nu au adus atingere drepturilor și libertăților cetățenești” ale lui Dimitrov.

La 4 aprilie 2019, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a întocmit un proces-verbal pe numele lui Dimitrov, în care se constată că acesta a încălcat regulile de prelucrare, stocare şi utilizare a datelor cu caracter personal atunci când a filmat-o pe Ala Popa și a plasat imaginile video pe internet. În aceste cazuri, Codul Contravențional prevede o amendă de la 3.000 la 4.500 de lei pentru persoanele fizice.

Alexei Dimitrov s-a arătat indignat de faptul că toate plângerile sale sunt respinse și că a fost sancționat. „Este strigător la cer. Am fost lovit peste față și amendat. Unde este dreptatea? Nu îmi rămâne decât să plec și să uit pentru totdeauna de această țară”, ne-a declarat activistul.

Incidentul a avut loc la începutul lui decembrie 2018, în urma unei ședințe de judecată care a examinat plângerea lui Dimitrov împotriva deciziei poliției de a nu-i trage la răspundere pe patronii Restaurantului „Capitoles Park” din Parcul „Valea Trandafirilor”, mun. Chișinău, pentru gălăgia din nopțile de weekend. În înregistrarea video făcută de Alexei Dimitrov se observă cum se îndreaptă Ala Popa către acesta, vorbind la telefon, și îl lovește cu o mapă. Imaginile de mai de parte nu sunt clare. Se aude vocea lui Dimitrov, care încearcă să o oprească pe avocată, iar aceasta îi reproșează că a lovit-o. 

 

Ala Popa l-a acuzat pe Dimitrov de agresivitate și imixtiune în viața privată. „Eram antrenată într-o discuție privată, iar Dimitrov mă filma pe la spate, îmi filma actele personale. M-a numit urât, mi-a reproșat că apăr interesele Nadejdei Herța. Eu i-am spus să meargă să se spele, căci mirosea urât de la el. Am vrut doar să îi feresc telefonul, căci mi-l băga în ochi. Iar el m-a apucat de mână, m-a lovit peste față, mi-a împrăștiat actele, era foarte agresiv. Este inadmisibil ca un bărbat să lovească o femeie care este și avocată. Am depus plângere și am dat explicații la poliție”, ne-a declarat apărătoarea.

Ala Popa a fost căsătorită cu Igor Popa, viceprocuror general, de care a divorțat oficial în 2016. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că i-a surprins pe cei doi în vara anului 2018 în timp ce zburau în vacanță în Antalia.          

Julieta Savițchi
09/04/2019

Comentarii