Scandalul din magistratură: Percheziția și reținerea magistratului Oleg Sternioală, declarate ilegale

Julieta Savițchi
13/11/2019

Neînțelegerile dintre cele două tabere din breasla magistraților au condus la suspendarea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost autorizată ridicarea imunității vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, suspectat într-un dosar de spălare de bani. Curtea de Apel Chișinău a admis contestația lui Oleg Sternioală privind decizia CSM. Decizia este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

Instanța și-a argumentat decizia prin faptul că membrii CSM au fost revocați din funcție la Adunarea Judecătorilor din 27 septembrie, iar ședința din 4 noiembrie, când a fost eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința judecătorului Sternioală, ar fi fost ilegală.

Precizăm că din completul de judecată care a admis plângerea lui Sternioală au făcut parte magistratele Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi care au obligat anterior CSM să organizeze Adunarea generală extraordinară a judecătorilor din 27 septembrie în scopul demiterii membrilor CSM.

În referința depusă de CSM la examinarea plângerii lui Sternioală în Curtea de Apel se arată că hotărârea Adunări generale a judecătorilor din 27 septembrie este „nulă”. „ Adunarea a fost convocată în lipsa temeiului legal de către Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, care are statut de asociație obștească și de către un grup de judecători, aceștia asumându-și competențe, atribuite prin lege în exclusivitate Consiliului Superior al Magistraturii. Atenționăm că Asociația Judecătorilor şi grupul de judecători nu dețin statut de autoritate publică”, a argumentat CSM în referință.

Amintim că magistratul Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului. Verificările oamenilor legii arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa șapte milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.

Oleg Sternioală a fost reținut pentru 72 de ore în ziua de 4 noiembrie de către procurorii Anticorupție, iar la 6 noiembrie Judecătoria Chișinău a respins demersul procurorilor privind plasarea magistratului în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Julieta Savițchi
13/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii