Schemă frauduloasă în cazul parteneriatului public-privat Loteria Moldovei. Abuzurile celor de la Ministerul Economiei și beneficiul lui Plahotniuc

Ilie Gulca
22/10/2020

Procuratura Generală a anunțat, joi, că a depistat o schemă frauduloasă prin care bugetul public a suferit pagube de sute de milioane de lei. Totul s-a întâmplat în urma transmiterii controlului asupra jocurilor de noroc unor companii străine și implementării unui parteneriat public-privat păgubos între Loteria Moldovei și o firmă străină. În această cauză penală sunt vizați factori de decizie de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice și de la alte instituții publice.

„Anumiți factori de decizie ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice, alte persoane deocamdată neidentificate, urmărind scopul facilitării unor agenți economici să obțină controlul asupra jocurilor de noroc, folosind intenționat situația de serviciu, ar fi creat premise pentru preluarea afacerii în beneficiul unui cerc restrâns de persoane prin intermediul Loteriei Naționale a Moldovei”, a menționat procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă.

Persoanele vizate sunt acuzate că au elaborat și promovat un cadru juridic necesar, precum și că au trucat activități la nivel departamental și interdepartamental.    

După ce au fost create aceste condiții, a subliniat Stoianoglo, Comisia de selectare a partenerilor privați, instituită prin ordinul Ministerului Economiei și Infrastructurii din 10 octombrie 2017, a adjudecat dreptul de negociere a contractelor:

- pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive, cu Asocierea operatorilor economici: NEW Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited;

- pentru sectorul aparatelor de joc cu câștiguri bănești, cu Asocierea operatorilor economici: Novo Gaming M Tehnologies GmbH, Novomatic Gaming Industries GmbH și Novomatic AG.

La 20 și 23 aprilie 2018, grupul de lucru a aprobat, formal, proiectele contractelor negociate și a abilitat Agenția Proprietății Publice și Loteria Națională a Moldovei să le semneze, fapt realizat în aceeași zi.

Deși conform clauzelor contractuale la repartizarea veniturilor din implementare, Loteria Națională a Moldovei urma să beneficieze de 75% din venituri, iar partenerul privat 25%, în realitate, subliniază oamenii legii, raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare și desfășurare a loteriei, este de 11,4% pentru stat și 89,6% pentru partenerul privat, din cauza că Loteria Națională a Moldovei suportă costul serviciilor de distribuție și cheltuieli pentru fondul de câștiguri.

Între 1 noiembrie 2018 și mai 2019, din vânzarea biletelor de loterie au fost încasate mijloace bănești în valoare de 325,98 milioane de lei, din care, 39,5 milioane de lei au revenit Loteriei Naționale a Moldovei, iar partenerului privat circa 81,5 milioane de lei.

Raportând încasările din 2014–2015 la acest compartiment, procurorii au estimat că în 2017–2019 bugetul public a ratat venituri de circa 400 milioane de lei.

În plus, a adăugat sursa citată, în urma acestui parteneriat public-privat, circa 65 de companii autohtone și-au stopat activitatea, mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, zeci de companii și persoane au fost ilegal trase la răspundere penală, zeci de întreprinderi își revendică până în prezent de la Ministerul Finanțelor despăgubirile estimate la milioane de lei în legătură cu sistarea licențelor, pe care le-au plătit în avans.

În același timp, firmele cu „afacere privilegiată” achită milioane de lei pentru a-și face publicitate la posturile radio și TV afiliate cetățeanului Plahotniuc.

Ilie Gulca
22/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii