Scheme cu certificate false de COVID la frontieră // Polițiști și șoferi de pe cursa Moldova-Italia, cercetați penal

Irina Odobescu
23/07/2020

Doi șoferi și doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) sunt cercetați penal. În perioada stării de urgență în sănătate, șoferi de microbuze care făceau naveta peste hotare ar fi intrat în înțelegere cu angajați ai IGPF pentru a facilita traversarea ilicită a frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova. Bănuiții puneau la dispoziție, contra mită, certificate medicale false cu rezultat negativ la Covid-19 și contracte de muncă falsificate.

Bănuiții ar fi pretins suma de 50 și 90 de euro pentru certificatul de Covid-19 negativ și contractul de muncă, iar pentru a nu fi plasat în autoizolare obligatorie de 14 zile la intrare – încă 100 de euro. Cele patru persoane cercetate penal au fost reținute de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție în urma perchezițiilor din 22 iulie la punctele de trecere a frontierei Giurgiulești–Galați și Leușeni–Albița. 

Acțiunile s-au desfășurat în mai multe cauze penale pornite pe faptul traficului de influență și a coruperii pasive. Trei din cei patru bănuiți au fost plasați în izolator pentru 72 de ore și riscă închisoare de până la zece ani. Un polițist de frontieră este cercetat în stare de libertate.

Documentarea întregii scheme a fost sprijinită de ofițerii din Direcția inspecție efectiv a IGPF care, împreună cu CNA, continuă investigarea acestui caz pentru stabilirea cercului de complici.

Irina Odobescu
23/07/2020

Comentarii