Scrisoare deschisă a acționarilor de la Gemenii SA: „Am devenit ţinta unei campanii de denigrare, dar şi de manipulare”

Anticoruptie.md
04/01/2021

Acționarii majoritari ai Societății pe Acțiuni Gemenii susțin că au devenit ținta unei campanii de denigrare, dar și de manipulare, scopul căreia „este de a exercita presiuni asupra Curții Supreme de Justiție și asupra opiniei publice”. În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, aceștia s-au arătat îngrijorați că se urmărește exproprierea de afacerea pe care au achiziționat-o legal, ca și cumpărători de bună credință. Îngrijorările au fost formulate într-o scrisoare deschisă, adresată conducerii țării, dar și ambasadorilor SUA și UE în Moldova.

Leonid Sidorov, reprezentantul acționarilor majoritari ai Gemenii SA, a declarat că în acest dosar, autoritățile ignoră că acționarii minoritari încalcă hotărârea CEDO și nu au de unde transmite 36,55% de acțiuni. „Mai rău, agentul guvernamental dorește preluarea proprietății Gemenii SA, și nu înțelege că astfel expune bugetul de stat la pretenții de zeci de milioane de euro în arbitrajul internațional”, susține Leonid Sidorov.

Leonid Sidorov a menționat că acționarii minoritari, având de facto 1,6% din acțiunile Gemenii SA, urmăresc să acapareze 72% din afacere, prin intermediul avocatului lor. 

„Curtea Supremă de Justiție urmează să se pronunțe pe marginea cererii de revizuire, depuse pe data de 18 martie 2020 de statul Republica Moldova, prin intermediul agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De facto, prin această cerere de revizuire, se cere lichidarea societății pe acțiuni Gemeni, separarea unei porțiuni a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafața comercială totală și transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acționari minoritari ai Gemenii SA. Prin solicitarea lichidării, se cere deposedarea celorlalți 480 de acționari ai societății de acțiunile lor”, mai spune Leonid Sidorov.

Semnatarii scrisorii îi solicită conducerii de vârf a țării, ambasadelor SUA și UE în Republica Moldova să monitorizeze cazul.

Amintim că în februarie 2020, Guvernul de la Chișinău a fost obligat de instanța europeană să întoarcă reclamanților părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 și terenul aferent, care constituiau 36,55% din acţiunile SA Gemenii și să le achite despăgubiri de 1.500.000 de euro, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Potrivit deciziei CEDO, dacă statul nu le poate returna partea din imobil, urmează să achite contravaloarea de 2.120.000 de euro. Decizia CEDO a provocat critici dure în adresa sistemului judecătoresc din partea actualei guvernări. 

Precizăm că agentul guvernamental, Oleg Rotari, a depus la 18 martie 2020 la Curtea Supremă de Justiție, peste o lună de la pronunțarea deciziei, cererea de revizuire a dosarului Gemenii din anul 2005, prin care cinci acționari au fost lipsiți de proprietate. Ulterior, Oleg Rotari a solicitat repetat amânarea examinării revizuirii.

Pe 19 mai 2020, agentul guvernamental a cerut din nou amânarea examinării revizuirii, pe o perioadă nedeterminată, pe motiv că a solicitat pe 11 mai 2020 CEDO rectificarea și revizuirea hotărârii din 18 februarie 2020. El a invocat că CEDO ar fi calculat incorect prejudiciul acordat reclamanților.

În prezent, pachetul majoritar de acțiuni în SA Gemenii este deținut de Twins Estate SRL, care are doi fondatori, Grigore și Fevronia Roșca. Aceștia dețin și grupul de companii Rogob. Ei susțin că returnarea proprietăţii grevate de datorii va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept al unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane.

Anticoruptie.md
04/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii