Se caută bani pentru „plecarea” judecătorului Pleșca

Anticoruptie.md
10/08/2022
Sursa: magistrat.md

Peste 234 mii de lei urmează să fie identificați de Ministerul Finanțelor pentru a-i achita indemnizația unică la plecarea ex-judecătorului Sergiu Pleșca, deoarece resursele necesare pentru achitarea banilor nu au fost prevăzute în bugetul Judecătoriei Căușeni pentru 2022. La acești bani, se adaugă și suma de aproape 68 de mii de lei, fondul social, pe care Judecătoria Căușeni urmează să o transfere fostului magistrat.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Ministerului Finanțelor să aloce sursele financiare suplimentare în baza articolului 26 al Legii cu privire la statutul judecătorului. Acesta prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizație unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. În cererea de demisie, Sergiu Pleșca a făcut referință la acest articol, solicitând să îi fie achitați banii.

După 17 ani de activitate în sistemul judecătoresc, Sergiu Pleșca a fost eliberat din funcția de judecător la Judecătoria Căușeni pe 24 mai curent.

La începutul lunii iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret în acest sens în baza deciziei Consiliului Suprem al Magistraturii, care a aprobat unanim cererea de demisie a magistratului.

În 2012, pe numele lui Sergiu Pleșca a fost pornită o urmărire penală pentru corupere pasivă, abuz de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Dosarul a fost însă clasat pentru că nu ar fi întrunit elementele unei infracţiunii.

Pe 7 noiembrie 2014, Colegiul disciplinar al CSM i-a aplicat lui Pleșca, pe atunci judecător de instrucțiune al Judecătoriei Ștefan Vodă, un avertisment. Temei a servit o investigație a Ziarului de Gardă în care se povestește cum judecătorul a dispus o pedeapsă cu arestul pentru 25 de zile pentru neachitarea unei amenzi de 1000 de lei.

În iulie 2017, Sergiu Pleșca a fost numit președinte al Judecătoriei Căușeni, iar după expirarea mandatului a exercitat interimatul funcției.

Anticoruptie.md
10/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii