Sechestru pe conturile SRL Argus-S. Compania a inițiat două transferuri de peste 660.000 de dolari în Turcia

Irina Odobescu
19/11/2020

Procuratura Anticorupție a reușit să aplice sechestru pe mijloace financiare în valoare de peste 11 milioane de lei ale SRL Argus-S în BC Victoriabank SA, care urmau să fie transferate unei companii nerezidente din Turcia. Compania Argus-S a fost favorizată pe timpul lui Vlad Plahotniuc și a fost vizată în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice. 

„În cadrul dosarului vizând frauda bancară, Procuratura Anticorupție, în comun cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a stabilit că, pe 9 noiembrie 2020, SRL Argus-S a inițiat două transferuri, în valoare totală de peste 660.000 de dolari, către compania nerezidentă Otiv Prime Services BV, pe un cont bancar deschis în Turcia. Precizăm că, ultima dată, fostul lider PDM a fost localizat anume în Republica Turcia”, se precizează într-un comunicat al Procuraturii Generale. 

Procurorii au blocat tranzacțiile având în vedere că societățile comerciale nominalizate sunt încorporate în compania nerezidentă Otiv Prime Holding BV, al cărei beneficiar efectiv este cetățeanul Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală a solicitat aplicarea sechestrului în scopul unei eventuale confiscări speciale pentru repararea prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au dezvăluit, în cadrul unei investigații, că SRL Argus-S, începând cu 2015, a beneficiat de cele mai avantajoase contracte cu statul. 

Argus-S a fost implicată în 2013 în scandalul cu filarea și interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor demnitari. Atunci compania a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Procuraturii, care anunțase că pornise un dosar penal.

În afară de încălcarea dreptului la viață privată, procurorii investigau compania și pentru contrabandă și crearea sau conducerea unei grupări criminale. Atunci firma era condusă de finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir, iar administrator era fostul director al CCCEC (acum CNA), Valentin Mejinschi.

Pe 18 mai 2020, Procuratura a emis ordonanța de punere sub învinuire și completarea acuzării în privința fostului lider PDM, incriminându-i comiterea infracțiunilor de „creare și conducere unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălarea banilor în proporții deosebit de mari”.

Precizăm că, în octombrie 2019, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, iar ulterior acesta a fost anunțat în urmărire internațională. Pe numele fostului lider al democraților au fost pornite două cauze penale. În primul caz, acesta este învinuit pentru faptul că, în perioada 2013–2015, a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor firme pe care le controla. Prin această schemă ar fi fost spălați, prin firme off-shore, 18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate – Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Cel de-al doilea dosar vizează o cauză penală deschise pentru scheme financiare ilegale comise în 2013–2014.

Irina Odobescu
19/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii