Securiștii Partidului Șor, recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori. Cine dirija acțiunile grupului criminal

Tatiana Gherța
26/05/2023
captura video

Șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost recunoscuți vinovați pentru filarea, preț de o săptămână, a doi procurori anticorupție. Grupul de făptași au fost   Anunțul a fost făcut vineri, 26 mai, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Totul se întâmpla înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020. Inițial, fiind angajați în securitatea Partidului „Șor” aveau misiunea de a verifica activitatea președinților din interiorul partidului. Între timp s-au ales cu o altă solicitare, din parte fostului vice-ministru de interne, Veaceslav Ceban, să urmărească pe neobservate un procuror și un adjunct de la Procuratura Anticorupție.  

„Aceștia urmau să afle unde și cu cine se vor întâlni procurorii, iar alți inculpați erau instruiți specific să verifice dacă procurorii se vor întâlni cu reprezentanți ai aceluiași partid extraparlamentar. Pe parcursul celor opt zile, unul din inculpați închiria mașini de la o companie în scopul filării procurorilor, pe care le schimbau în fiecare zi, iar filarea era efectuată de către diferiți inculpați în diferite zile. Aceștia-i raportau primului inculpat recrutat, care sintetiza informația despre itinerarul procurorilor în note informative și capta imagini fotografice, pe care le prezenta fostului Vice-ministru. Cei doi procurori anticorupție, însă, au sesizat faptul că erau filați și au depus plângeri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Dosarul a fost trimis în judecată în mai 2021, iar în mai 2023 a fost pronunțată hortărârea. Așa cum termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat, cei șase bărbați nu au fost pedepsiți cu amendă și nici cu muncă neremunerată în folosul comunității, s-au ales doar cu achitarea cheltuielilor de judecată, de peste 28.000 lei. 

În ceea ce privește vinovăția în același dosar a fostului Vice-ministru, cauza a fost trimisă în judecată de procurorii PCCOCS pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri. Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani, iar învinuitul va putea fi tras la răspundere pe parcursul a 20 de ani de la comiterea infracțiunii din octombrie 2020. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele vizate însă beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

 

Tatiana Gherța
26/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii