Șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, bănuit că ar fi pretins mită de 50.000 de euro

Ilie Gulca
22/04/2021

Un fost șef adjunct al Procuraturii Anticorupție a fost recunoscut și audiat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în calitate de bănuit de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari. Despre acest lucru a anunțat, joi, Procuratura Generală într-un comunicat. Surse din cadrul acestei instituții au comunicat pentru Portalul Anticoruptie că ar fi vorba despre fosta șefa adjunctă a Procuraturii Anticoruptie, Adriana Bețișor.

„Cazul a avut loc în 2018. Activând în calitate de procuror, bănuitul ar fi pretins de la un condamnat 50.000 de euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să îi recalifice acțiunile și să își retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani. Ambele infracțiuni ar fi fost săvârșite în proporții deosebit de mari”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale, citând materiale anchetei.

„El ar fi făcut declarații împotriva lui Platon și infracțiunea sa a fost recalificată din articolul 191 [delapidarea averii străine] în articolul 196 [cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere] din Codul Penal”, a declarat o sursă din cadrul Procuraturii Generale, care a solicitat anonimatul.   

În comunicatul Procuraturii Generale se menționează de asemenea că suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din capitală de către concubina condamnatului.

„Ca rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și contrare poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând astfel la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest.”

„Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și „onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați.”

„În prezent, persoana bănuită nu mai activează în organele procuraturii. Fiind audiat de procurori, acesta nu-și recunoaște vina. La această etapă este cercetat în libertate, asupra măsurii preventive urmând să se decidă după înaintarea învinuirii. Urmărirea penală este efectuată de către PCCOCS de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.”

Ilie Gulca
22/04/2021Follow us on Telegram

Comentarii