Șefă de direcție a Primăriei Chișinău și un om de afaceri, reținuți pentru infracţiuni de corupţie

Mihaela Cibotaru
01/03/2023
https://cna.md/

Fosta șefă interimară a Direcției Educație Tineret și Sport (DETS) a sectorului Buiucani și un om de afaceri au fost reținuți astăzi, fiind suspectați de corupție activă și pasivă în desfășurarea achizițiilor publice, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA).

În cadrul cercetărilor, s-a stabilit că funcționari din cadrul Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS) şi direcțiilor din sectoarele capitalei trucau rezultatele licitațiilor de achiziționare a serviciilor de reparație a grădinițelor, școlilor, liceelor și instituțiilor de învățământ extrașcolar, în favoarea unei companii, contra anumitor sume de bani, oferite de administratorul acesteia. Compania oferea în cadrul licitațiilor cel mai mic preț pentru servicii, câștiga concursul, însă mai târziu solicita majorarea costurilor pentru servicii. Funcționarii din cadrul DGETS şi direcțiilor teritoriale acceptau majorarea cu până la 50% a bugetelor inițiale pentru lucrările planificate.

În cadrul investigațiilor, ofițerii au documentat înțelegerea prealabilă conform căreia, contra unei recompense de 226.000 de lei, agentul economic a obținut un contract pentru reparația rampelor de acces în 9 instituții de învățământ. Ulterior, administratorul companiei ar fi oferit 20.000 de lei unui inginer al DETS Buiucani și alte 25.000 de lei inginerului DETS Ciocana, pentru aprobarea lucrărilor de construcție necalitative.

În urma perchezițiilor la domiciliile, în autoturismele și birourile de serviciu ale funcționarilor din cadru DETS Buiucani, DETS Ciocana și ai factorilor de decizie ai companiei de construcție, fosta șefă a DETS Buiucani și administratorul companiei au fost reținuți pentru 72 de ore.

Mihaela Cibotaru
01/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii