Șeful Direcției nr. 5, care se ocupa de interceptări, în arest preventiv

Ilie Gulca
08/07/2021
Valeriu Cojocaru, fost șef al Direcției nr. 5

Șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, fost șef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI), a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată, pe 7 iulie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Arest pentru fostul șef al Direcției 5. Procurorii din cadrul Procuratorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță admiterea demersului de arest pentru 30 de zile și în privința fostului șef al fostei Direcții misiuni speciale a MAI. Acesta este unul dintre cei trei reținuți luni”, se arată într-o notă informativă a PCCOCS.

Surse din Procuratură ne-au comunicat că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Dorin Damir, finul lui Plahotniuc, în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir ar fi folosit cea de-a doua identitate la trecerea frontierei. Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Preşedintele Federaţiei de lupte FEA, Dorin Damir, va sta 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, dacă instanţa ierarhic superioară nu va lua o altă decizie. Judecătoria Chişinău a admis, miercuri, demersul procurorilor de a-l plasa pe Damir în arest preventiv.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ofițerii de la ​PCCOCS au efectuat pe 5 iulie percheziții la mai multe locații din capitală.

Potrivit reprezentanților PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul INI al IGP al MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Andrei Năstase a declarat că această structură era „instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună bandei de infractori de la putere”.

„Direcția a 5-a a lucrat împotriva oamenilor. Pentru așa ceva nu există scuze și justificare. Câteva exemple, în perioada 1 ianuarie 2017–8 iulie 2019, angajații acestei direcții au efectuat 28.958 de operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal. Nu au fost niciun fel de demersuri și rapoarte care să justifice necesitatea acestor operațiuni. Este o încălcare a prevederilor legislației.”

Ilie Gulca
08/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii