Sentinţa blândă pronunţată în dosarul fostului viceministru de Interne

Anticoruptie.md
30/08/2017
Veaceslav Ceban (mijloc). Foto: Departamentul Trupelor de Carabinieri

Veaceslav Ceban, fost viceministru al Afacerilor Interne și ex-șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, a fost amendat cu 112.500 de lei în dosarul penal pornint pentru trafic de influenţă, în care acesta a fost anchetat. Finului fostului demnitar, Stanislav Caraman, angajat al Serviciului Vamal, cel care ar fi intermediat transmiterea mitei, i-a fost aplicată o amendă de 150.000 de lei. Sentinţa a fost pronunţată miercuri, 30 august, de magistraţii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Cu o zi înainte, procurorii Anticorupţie au solicitat pedepse mai mari în cazul celor doi: 3.000  de unități convenționale (150.000 de lei) pentru Veaceslav Ceban și 4.500 de unități convenționale (225.000 de lei) pentru Stanislav Caraman. „Urmează să studiem partea motivatorie a acestei sentințe. În circumstanțele în care atestăm careva aspecte netemeinice cu care nu suntem de acord, o vom contesta”, a declarat Adriana Bețișor, procuror Anticorupţie, după pronunţarea sentinţei.

Dosarul penal pe numele celor doi a ajuns în instanţa de judecată la mijlocul lunii iulie. Potrivit actului de învinuire, în luna mai, angajatul Serviciului Vamal a pretins 20.000 de euro de la soţia unui bărbat învinuit de fabricarea şi punerea în circulație a multiplelor carduri bancare. Vameşul susţinea că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra organului de urmărire penală şi procurorilor, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal. Astfel, inculpatul ar fi primit suma de 12.000 de euro, spunând femeii că aceşti bani erau prevăzuţi pentru scoaterea de sub sechestru a apartamentului şi schimbărea măsurii preventive a soţului ei.

Peste o lună, vameşul ar fi estorcat 60.000 de euro de la bănuit sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii, pentru că bănuitul nu dispunea de suma respectivă, s-ar fi convenit că banii vor fi transmişi în două rate câte 45.000 de euro şi 15.000 de euro. Astfel, la 24 iunie 2017, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul, a primit o parte 30.000 de euro.

Oamenii legii susţin că ambii învinuiţi şi-au recunoscut vinovăţia integral şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală. Totodată, la terminarea urmăririi penale, procurorul, constatând că arestul preventiv nu mai este justificat şi temeiurile care au servit la aplicarea acestuia au decăzut, a dispus revocarea acestei măsuri, anunţând judecătorul de instrucţie care l-a aplicat. 

Ex-viceministrul Afacerilor Interne nu este la primul scandal de corupție. Fostul oficial a fost acuzat de colectarea unor taxe de protecție de la angajații Departamentului Instituții Penitenciare, instituție pe care a condus-o anterior.

În septembrie 2013, la patru luni de la numirea lui în funcția de viceministru de Interne, un grup de 124 de veterani ai MAI din Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni au semnat o scrisoare deschisă pe numele procurorului general și a ministrului de Interne prin care îl acuzau pe Ceban că ar fi primit lunar de la foștii săi angajați o taxă de protecție care variază între 2.000 și 10.000 de euro. Potrivit scrisorii, angajații DIP erau obligaţi să adune aceste sume de la deținuți. În schimb aceștia le-ar fi permis deținuților să facă trafic de droguri, de țigări, alcool și alte lucruri interzise în penitenciare, scria Timpul.md.

Ceban mai era acuzat că ar fi ținut la control toate achizițiile publice ale DIP și că ar fi promovat în funcții persoane apropiate care nu corespund cerințelor de angajare. Viceministrul nu a răspuns atunci acuzațiilor, iar instituțiile de drept nu s-au autosesizat. Ceban a fost demis din funcția de viceministru în martie 2016.

Anticoruptie.md
30/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii