Sentința de judecată motivată în dosarul Filat ar putea fi publicată abia în 2017

Mariana Rață
05/09/2016
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: Anticoruptie.md

După ce acum o lună au publicat o parte din hotărârea motivată în dosarul fostului prim-ministru Vlad Filat, explicând că întregul document nu a putut fi plasat din cauza unor probleme tehnice, responsabilii de la Judecătoria sectorului Buiucani strâng astăzi din umeri, întrebați când va fi înlăturată eroarea și va fi publicată întreaga decizie de judecată. Ei dau vina pe alte instituții de stat care ar fi trebuit să repare defecțiunea. Reprezentanţii acestora susţin însă că nu au primit nicio solicitare în acest sens de la instanță.

Pe 11 august, atunci când a fost publicat pe pagina Judecătoriei Buiucani un fragment din hotărârea motivată a instanței, Svetlana Rudei, șefa Direcției generalizare și sistematizare a practicii judiciare din cadrul judecătoriei, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că defecțiunea tehnică va fi înlăturată în scurt timp, iar opinia publică va avea acces la întregul document.

Între timp, eroarea nu a fost înlăturată, iar cei care își doresc să afle motivele pentru care a fost condamnat Vlad Filat pentru corupere pasivă au acces doar la 24 din cele 171 de pagini din dosar. Întâmplător sau nu, paginile care au fost făcute publice se referă la mărturiile depuse de Ilan Șor și angajații sau oamenii de încredere ai acestuia, care au compărut în fața instanței. „Este vorba despre o eroare tehnică. Noi am solicitat Centrului de Telecomunicații Speciale, care gestionează tehnic site-ul nostru să înlăture aceste deficiențe, dar deocamdată ei nu au făcut-o”, ne-a explicat persoana responsabila de comunicare cu presa de la Judecătoria sectorului Buiucani.

Aceeași sursă ne-a mai dezvăluit că sentința motivată a fost încărcată cu succes pe pagina instanței, acolo unde au acces doar angajații acesteia. „Nu știu ce s-a întâmplat atunci când a fost pusă bifa pentru ca hotărârea să devină «publică». Eu personal pot vedea întreaga hotărâre de judecată”, ne-a asigurat angajata instanței.

Cei de la Centrul de Telecomunicații Speciale (CTS) pasează responsabilitatea pe umerii Agenției de Administrare a Instanțelor de Judecată (AAIJ). „Într-adevăr, a existat o problemă tehnică legată de volumul mare al sentinței, dar încărcarea dosarelor pe site nu este responsabilitatea noastră, ci a instanței. Noi am constat că există o problemă tehnică a programului prin care sunt încărcate dosarele, nu ține de competența noastră de aceea am semnalat-o mai departe celor de la Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată. Să știți că dosarul Filat nu este singurul în care a apărut această eroare”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Svetlana Morărescu, angajată în cadrul CTS. Potrivit ei, Agenția i-ar fi anunțat că defecțiunea tehnică va putea fi înlăturată abia la începutul anului viitor.

Elena Corolevschi, șefa Direcţiei administrarea instanţelor judecătoreşti din cadrul AAIJ, susține însă că ei nu au primit nicio sesizare din partea Judecătoriei sectorului Buiucani despre existența vreunei  probleme tehnice în funcționarea portalului instanțelor de judecată. „Judecătoria nu ne-a informat despre vreo defecțiune. CTS este contractat de noi de aceea comunicarea instanțelor cu ei are loc prin intermediul Agenției. Dacă ar fi apărut vreo defecțiune, instanța ar fi trebuit să ne comunice nouă, iar noi să solicităm CTS să o înlăture. Nu am avut astfel de cereri”, a declarat Corolevschi.

Inițial, judecătoarea Galina Moscalciuc, președinta completului de judecată care a examinat dosarul fostului premier, a anunțat că sentința motivată în dosarul Filat va fi publicată doar după ce și Curtea de Apel Chișinău se va pronunţa în cazul politicianului condamnat la nouă ani de închisoare. Ulterior, la începutul lunii august, o parte din hotărâre a fost totuși publicat de instanță. În paginile făcute publice nu se menționează însă nimic despre argumentele și probele apărării.

Ex-premierul Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. La 27 iunie, magistraţii Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei l-au condamnat pe Filat la nouă ani de închisoare, i-au mai aplicat o amendă de 60.000 de lei, privându-l de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani. Sentința a fost contestată atât de avocații politicianului, cât și de procurori care o consideră prea blândă.

Mariana Rață
05/09/2016Become a Patron!

Comentarii