Sentinţă după un proces de 7 ani. Fost avocat, condamnat la trei ani cu executare pentru trafic de influenţă

Tatiana Gherţa
06/02/2023
Colaj cotidianul.md

Curtea Supremă de Justiţie a pus punct în dosarul de învinuie a ex-avocatului Ion Moraru, condamnându-l irevocabil la 3 ani de închisoare cu executare. Acesta a fost găsut vinovat de trafic de influenţă, după ce a pretins de la clientul său 10.000 de euro.

Totul s-a întâmplat în perioada februarie 2014 - martie 2015, atunci când avocatul a pretins și a primit 10 000 de euro, motivând că ar putea influența persoane din procuratură și judecătorie în schimbul unei sentințe favorabile. Pentru a înlătura anumite bănuieli, a pus în joc și un contract de asistență juridică.

„Pe 24 martie 2015, avocatul a primit suma de 10 000 euro în vederea realizării influenței promise anterior, iar în vederea camuflării intențiilor sale criminale şi acordării unui aspect legal a acțiunilor sale, a înmânat un presupus contract de asistenta juridică fără a elibera o copie şi fără a elibera un bon de plată din chitanțiere, acțiuni care se execută imediat, fapt care atestă suplimentar fictivitatea acestor acțiuni.”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

La un an distanță, avocatul a fost achitat pe motiv că faptele acestuia nu întrunesc elementele infracțiunilor incriminate. Procurorul a contestat cu apel sentința Judecătoriei Chişinău.

Apelul procurorului a fost admis, în noiembrie 2018, de Colegiul Penal al Curții de Apel Bălți. Sentința dată de instanţa de apel a fost atacată în instanţa ierarhic superioară.

Fostul apărător nu se află la proma abatere. Procuratura mai informează că, Ion Moraru a fost recunoscut vinovat pentru escrocherie și condamnat la 8 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis şi privat de dreptul de a desfășura activitate de avocat pe un termen de 5 ani.

În prezent, la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), se află în gestiune o cauză penală în care Ion Moraru este învinuit pe 8 capete de acuzare.

Ion Moraru este soţul fostei magistrate de la Curtea de Apel Chişinău, Maria Moraru.

Tatiana Gherţa
06/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii