Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență de aproape 11 milioane de lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de către Ilan Șor și membrii familiei sale, pe parcursul exercitării funcției de demnitate publică. Cauza a fost transmisă în instanță pentru examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. Totodată, fugarul Șor este decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.
Potrivit actului de constatare al ANI, pentru cca cinci luni ale anului 2015, an în care Șor a fost ales în calitate de primar în Orhei și a devenit subiect al declarării averilor, a existat o diferență vădită în mărime de 6.449.706, 81 lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de către dl Ilan Șor și membrii familiei sale.
Totodată, pentru perioada 01.08.2016- 02.11.2022 ANI a constatat o diferență substanțială de 4.381.084, 46 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de dl Ilan Șor și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi. ANI menționează că „diferența substanțială este diferenţa ce depăşeşte 20 de salarii medii lunare pe economie dintre averea dobîndită şi veniturile obţinute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei, concubinul/concubina pe parcursul exercitării mandatelor sau a funcţiilor publice ori de demnitate publică în aceeaşi perioadă”.
ANI a decis că „Se transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în condițiile prevăzute la art. 34 alin. (5) din Legea nr. 132/2016”, și „Se decade dl Ilan Șor din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția de deputat și primar, pe o perioadă de 3 ani și se înscrie în Registru, în condițiile prevăzute la art. 23 alin. (5)-(7) din Legea nr. 133/2016”.
Decizia ANI este cu drept de contestare în termen de 30 zile de la emitere, la Curtea de Apel Chișinău.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii