Șor, păsuit din nou până înaintea alegerilor parlamentare: Curtea de Apel Cahul a amânat cu încă o lună examinarea dosarului în furtul miliardului

Julieta Savițchi
21/01/2019
orhei.md

Curtea de Apel Cahul a amânat din nou, luni, 21 ianuarie, ședința de judecată în dosarul intentat pe numele lui Ilan Șor pe motiv că expertiza financiar-contabilă, dispusă în septembrie 2018, nu a fost  finalizată. Instanța a fixat următoarea ședință pentru data de  20 februarie 2019 și a anunțat că va solicita urgentarea efectuării expertizei.

Pe de altă parte, experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi. Avocata Viorica Grecu a declarat anterior pentru Anticoruptie.md că este puțin probabil ca expertiza solicitată să fie finalizată în timpul oferit de instanță până la următoarea ședință. „Din practica mea, am un caz când expertiza financiar-contabilă a unei întreprinderi mici durează deja de patru ani. În dosarul lui Ilan Șor, unde este vorba de sistemul bancar, de firme off-shore, conturi în străinătate, este un volum imens de lucru și cred că efectuarea experizei va dura mai mulți ani. Toți avocații știu că astfel de expertize durează ani întregi”, ne-a declarat avocata.

Primarul orașului Orhei a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Potrivit deciziei instanței de fond, pedeapsa urmează a fi executată din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu în liberare provizorie sub control judiciar.

În cazul lui Ilan Șor, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman. Judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la șaăte ani și jumătate ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Andrei Niculcea s-a regăsit și în completul de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnându-l la nouă ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins mai multe dintre probele admise de instanța de fond, pe motiv că acestea nu au fost probate. Este vorba în special de martorii falși din Federația Rusă pe care i-au invocat procurorii. Tot Andrei Niculcea a examinat anterior și cererea de arestare pe numele viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, plasat în arest la domiciliu.

 

 

Julieta Savițchi
21/01/2019

Comentarii