„Spălare de bani de 16 milioane de lei”. PCCOCS a reținut administratorul unui restaurant care a recidivat 

Ilie Gulca
08/11/2023
PCCOCS

Angajații PCCOCS și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au reținut administratorul unei rețele de restaurante din Chișinău pentru spălare de bani în valoare de circa 16 milioane de lei, omul de afaceri a fost investigat pentru același gen de infracțiune în 2017.  

„Suma de bani ar fi fost rezultată din neachitarea impozitelor la stat. Bărbatul reținut administra afacerea din umbră, prin interpuși, iar infracțiunea pentru care este investigat ar fi comis-o începând din octombrie 2022”, transmite serviciul de presă al PCCOCS. 
Oamenii legii au efectuat descinderi la localurile administrate de bănuit în diferite sectoare ale municipiului Chișinău, precum și la domiciliul și automobilul acestuia. 

În urma controalelor au fost efectuate acte informații acte contabile, suporturi de informații  care  conțin evidența contabilă „neagră”, trei calculatoare de birou, un calculator portabil, înscrise de ciornă, telefoane mobile, precum și peste 90.000 de lei.
Conform sursei citate, acești bani ar proveni din sumele care nu au fost achitate statului și ar fi urmat să fie supuși spălării de bani. Procurorii PCCOCS urmează să cerceteze probele și să decidă asupra formulării învinuirii în privința bărbatului. 

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a precizat că l-a trimis pe bărbat pe banca acuzaților în 2017 pentru evaziune fiscală în valoare de 11 milioane de lei în cazul aceleași rețele de restaurante. 
În 2020, la solicitarea inculpatului, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a dispus desfășurarea unei expertize financiare pe dosar. Între timp, la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe dosar au fost aplicate sechestre pe mai multe imobile locative și comerciale din municipiul Chișinău, inclusiv pe un automobil de lux.

Portalul Anticoruptie relata în 2019 că proprietarul rețelei de restaurante „Taxi Blues”, Serghei Enciu, a fost învinuit într-un dosar penal pentru evaziune fiscală de aproape 6 milioane de lei. Dosarul penal pe numele lui Enciu a fost intentat în toamna anului 2017, după ce la rețeaua „Taxi Blues” au fost efectuate mai multe percheziții.

Serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale nu a precizat dacă este vorba de cazul „Taxi Blues”. 

Ilie Gulca
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii