Start anevoios în dosarul lui Simion Untilă, învinuit că ar fi trucat contracte de achiziționare a alimentelor pentru grădinițe și școli

Viorica Mija
02/03/2023
Captură video

După o amânare de patru luni, este reluată examinarea dosarului inițiat pe numele șefului întreprinderii municipale de alimentație publică „Bucuria-El” din Chişinău, Simion Untilă. Acuzatorii i-au înaintat învinuirea de abuz de putere sau abuz de serviciu, declarând că funcționarul ar fi trucat contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local. Untilă se declară nevinovat.

Cauza penală pe numele lui Simion Untilă a ajuns pe masa judecătorilor pe 8 octombrie 2022. Ședința din 22 octombrie 2022 a fost amânată la cererea sincron a apărătorului și acuzatorului, iar instanța a dispus o nouă ședință în data de 2 martie, 2023, la patru luni distanță de ședința preliminară.

Șeful Întreprinderii municipale de alimentație publică „Bucuria-El” din Chişinău, Simion Untila, și trei agenți economici au fost reținuți pe 1 iunie 2022. Aceștia erau bănuiți că au trucat contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

„Funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să îi ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului”, concretiza, într-un comunicat oficial, CNA.

Oamenii legii au înregistrat episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5.000 și 18.000 de lei

CNA și procurorii anticorupție au efectuat și 18 percheziții la mai multe adrese din mun. Chișinău și au ridicat diferite sume de bani, în lei și valută străină, de la persoanele supuse perchezițiilor, documente contabile, contracte și alte informații relevante pentru examinarea obiectivă și multilaterală a cazului.

În 2015, întreprinderea „Bucuria-El” a figurat în mai multe investigații ale CNA cu privire la schemele de corupție din domeniul achiziționării produselor alimentare pentru grădinițe și școli. Cu doi ani mai devreme, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a conferit lui Semion Untila Ordinul „Gloria Muncii” „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul alimentaţiei publice, contribuţie la sporirea calităţii serviciilor prestate şi merite în consolidarea bazei tehnică-materiale a întreprinderii”.

Viorica Mija
02/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii