„Stoianoglo se întâlnea cu Platon regulat, în zilele de sâmbătă”. Procuratura Anticorupție îi răspunde procurorului general suspendat

Anticoruptie.md
28/10/2022
Colaj CIJM, surse deschise

În agendele fostului procuror general, acum suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, administrate în calitate de probe, au fost stabilite multiple mențiuni făcute personal de procurorul general, din care reiese că în zilele de sâmbătă, la ora 15:00, se întâlnea cu Veaceslav Platon. De obicei, se întâmpla după ședințele pe care Stoianoglo le avea cu procurorii care investigau dosarele în privința lui Platon sau în care acesta era interesat. Detaliile din dosar au fost făcute publice de Procuratura ANticorupție, în încercarea de a evita dezinformarea, dar și de a dezminți acuzațiile aduse în această săptămână de Alexandr Stoianoglo.

Procuratura Anticorupție menționează că ultimele declarații publice, făcute de Alexandr Stoianoglo și apărătorii săi, necesită explicații.  

„Aprecierea probelor trebuie să aibă loc în coroborare între ele, dar nu în mod selectiv, așa cum încearcă partea apărării se le prezinte prin publicațiile sale.  Deși justiția se înfăptuiește doar în instanțele judecătorești, având în vedere informația ce se diseminează pe rețele de socializare și mijloacele mass-media, pentru a informa corect cetățenii, considerăm oportun și necesar, să expunem anumite exemple din care reiese că informația plasată în spațiul public nu corespunde realității.  Autorii publicației în apărarea lui Stoianoglo au evitat să comunice cetățenilor că procurorul General Alexandr Stoianoglo, prin acțiuni unice în istoria Republicii Moldova, a făcut uz de dreptul de a depune demers de eliberare din detenție a condamnatului Veaceslav Platon, neglijând faptul că ultimul pe lângă calitatea de condamnat în procedura de revizuire, deținea statut de inculpat în mai multe cauze penale aflate pe rol în instanțele de judecată în care risca o pedeapsă exclusiv cu închisoarea. Așadar, această eliberare a lui Platon din închisoare i-a permis să părăsească teritoriul Republicii Moldova, în timp ce figura în multiple dosare penale, și i-au permis să rămână un fugar în libertate până în prezent”, spun acuzatorii.

Totodată, Procuratura Anticorupție punctează că materialele cauzei penale conțin mai multe înscrisuri ridicate din biroul de serviciu al lui Stoianoglo din care reiese, că acestuia i se „raporta” fiecare pas al cauzei penale de revizuire a sentinței irevocabile în privința lui Platon. Astfel Stoianoglo cunoștea ce se întâmpla în acel dosar și personal conducea acțiunile procurorilor la realizarea procesului de revizuire. 

În același timp, în agendele lui Stoianoglo, administrate în calitate de probe, au fost stabilite multiple mențiuni făcute personal de acesta, conform cărora în zile de sâmbătă, de obicei la ora 15:00, avea programate cu regularitate întrevederi cu Platon. La fel, în cadrul urmăririi penale, au fost administrate probe din care rezultă cu certitudine că înregistrarea soției Procurorului General în calitate de beneficiar al întreprinderilor din Ucraina controlate efectiv de Platon, a fost efectuată în strictă conformitate cu legislația națională a acesteia, iar plângerile vizând pretinsele abuzuri la înregistrare au fost respinse ca neîntemeiate de organele competente ale Ucrainei.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a acuzat guvernarea că ar fi comandat fabricarea dosarului în care este acuzat că a luat mită de la controversatul afacerist Veaceslav Platon.

 

Anticoruptie.md
28/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii