Sume colosale, în buzunarul inspectorilor ANSA de la Giurgiulești. Ce taxe de protecție percepeau

Tatiana Gherța
31/03/2023
colaj CIJM

Oamenii legii au făcut totalurile perchezițiilor efectuate joi, 30 martie, la postul de Frontieră al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la Giurgiulești. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au identificat sume semnificative de bani în diferită valută – euro, dolari, hrivne, lire, lei românești și ruble.

Potrivit notei de informative a CNA „la domiciliile și în automobilele celor 11 bănuiți, ofițerii Direcției generale teritoriale SUD a CNA și procurorii anticorupție au fost ridicate mijloace bănești în valută diferită: 13 625 de euro, 1 320 de dolari, 148 000 de lei, 5 300 de lei românești, 30.600 de hrivne, 1000 de lire sterline, 760 de lire turcești și 1 200 de ruble rusești. Totodată, au fost ridicate telefoanele mobile ale bănuiților, dar și mai multă tehnică de calcul”.

Vineri, procurorii anticorupție vor depune demersuri prin care vor solicita arestarea preventivă a celor 11 persoane reținute.

Amintim că, la baza perchezițiilor efectuate la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Giurgiulești al ANSA au stat unele dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă. Cei 11 angajați ai ANSA reținuți pentru 72 de ore, sunt bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri. Sumele erau pretinse și primite de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. „În schimbul plăților ilicite, funcționarii ar fi facilitat introducerea în țară a diferitor produse în lipsa actelor permisive”, precizează CNA.

Tatiana Gherța
31/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii