Suspansul asupra destinului partidului Șor se adâncește// Curtea Constituțională a anunțat o pauză de trei săptămâni

Tatiana Gherța
17/05/2023
captura video

Ședința de miercuri, 17 mai, a Curții Constituționale de examinare a sesizării Guvernului în privința verificării constituționalității Partidului politic Șor, a durat doar 6 minute. Părțile au fost întrebate dacă mai au anumite completări asupra materialelor cauzei, iar după ce  au răspuns negativ, Curtea a anunțat întrerupere până pe 12 iunie, atunci când avocații vor prezenta în fața magistraților pledoariile de final. 

Pe parcursul celor 5 ședințe, autorii sesizării au prezentat în fața magistraților argumentele prin care și-au motivat solictarea. Acestea s-au bazat în mare parte pe sentințele emise de instanțele judecătorești pe numele liderului de partid, Ilan Șor.

Ultima a fost pronunțată de Curtea de Apel Chișinău, prin care Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Pedeapsa a fost mărită practic de două ori, după ce instanța de fond l-a condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

În cadrul primelor ședințe, apărătorii formațiunii au solicitat Înaltei Curți sistarea procesului de examinare a sezizării, întrucât aceasta, potrivit lor, nu ar ține de competența Curții Constituționale. Demersul avocaților a fost respins, la fel cum au fost respinse și demersurile în care aceștia au solicitat audierea mai multor martori, printre care președintele țării și prim-ministrul, audierea online a președintelui formațiunii, Ilan Șor, și excluderea unor acte dintr-o cauză penală anexate la dosar de către avocatul executivului. 

Precizăm că, audierile pe marginea sesizării Guvernului, care a cerut verificarea constituționalității Partidului Șor, au început săptămâna trecută.

Tatiana Gherța
17/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii