Suspendarea judecătorului Aureliu Postică, în... suspensie. CSM a amânat luarea unei decizii

Viorica Mija
08/11/2023
Sursa: CIJM

Subiectul suspendării din funcție a judecătorului Aureliu Postică a fost amânat. Decizia a fost luată miercuri, 8 noiembrie de Consiliul Superior al Magistraturi (CSM). În luna martie curent, magistratul de la Judecătoria Chişinău, învinuit de procurori de îmbogăţire ilicită, a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul a fost clasat. Astfel, Postică are tot dreptul să revină în sistem.

Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi anulare a dosarului a fost semnată de procurorul pe caz, Ina Frunze-Bargan, care a constatat, la 6 luni de la intentarea dosarului penal, că lipsesc elementele constitutice al infracţiunii de îmbogăţire ilicită. Atunci, solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Aureliu Postică a apus că va depune o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind anularea suspendării şi revenirea în funcţie, cu achitarea salariului pentru lunile de absenţă forţată la serviciu.

„S-au urmărit nişte interese şi mi-au fabricat dosarul pentru ca să mă înlăture pentru o perioadă”, a declarat Postică pentru Anticoruptie.md.

În data de 9 septembrie, CSM a dat curs solicitării procurorului general interimar din acea perioadă, Dumitru Robu, de a porni urmărirea penală pentru îmbogăţire ilicită, efectuarea percheziţiei şi suspendarea din funcţie a lui Postică. La şedinţa din 22 septembrie, CSM a aprobat şi demersul de a porni urmărirea penală pentru fals în declaraţiile de avere.

După suspendarea din funcţie, Aureliu Postică a făcut declaraţii pentru portalul Anticoruptie.md, în care susţinea că dosarul este fabricat la comanda şefului interimar al CSM, Dorel Musteaţă, care s-ar fi răzbunat pentru criticile aduse anterior. „Cred că este vorba de frustrarea peronală a lui Musteaţă. În toamna anului 2019, am participat la cele două adunări ale judecătorilor şi am spus că CSM, în componenţa în care se era, este ilegal. Apoi m-am expus public şi asupra celor ce se întâmplă în CSM, despre blocajul din justiţie”, a declarat atunci Postică.

Viorica Mija
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii