Suspendări din funcţii în dosarul licitaţiilor trucate

Anticoruptie.md
23/04/2015
După ce Curtea de Apel i-a fost menținut mandatul de arest, fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a acuzat dureri de inimă. Foto: protv.md

După arestările din dosarul licitațiilor trucate, cel în care au fost reținuți mai mulți șefi ai instituțiilor medicale, dar și fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, au urmat suspendările din funcție. Procurorii au înaintat un demers actualului ministru al Sănătății, Mircea Buga, cerând să fie întreruptă activitatea mai multor persoane învinuite în acest dosar.

Deocamdată, au fost suspendați din funcții șefii de la Spitalul Clinic Republican – Andrei Usatîi, fostul ministru al Sănătății, Spitalul de Urgență – Gheorghe Ciobanu, Institutul de Cardiologie – Vitalie Moscalu, Institutul Oncologic – Victor Cernat, dar și vicedirectorul Agenţiei Medicamentului – Alexandru Spânu.

Reprezentanții Serviciului de Presă al Centrului Național Anticorupție precizează că în scurt timp oamenii legii vor solicita să fie întreruptă, oficial, și activitatea altor funcționari, numele cărora figurează în acest dosar.

Magistrații Judecătoriei Buiucani din Capitală au eliberat la 10 aprilie, 16 mandate de arest pe numele celor reținuți în dosarul licitațiilor trucate din Sănătate. Foşti şi actuali şefi de instituţii de stat sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, luare şi dare de mită. Bogdan Zumbreanu, şeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că investigaţiile au demarat pe 6 noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Centrului s-au autosesizat în cazul mai multor ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice. Reprezentanţii a două companii, lideri la livrarea echipamentului medical, ofereau 5-10% din valoarea licitaţiei cu scopul de a le câştiga.

Miercuri, 22 aprilie, judecătorii Curții de Apel Chișinău au menținut mai multe mandate de arest, printre care și pe cel al lui Andrei Usatîi. După luarea deciziei, fostul ministru al Sănătății a acuzat probleme de inimă, fiind transportat la Institutul de Cardiologie.

Anticoruptie.md
23/04/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii