Teroarea alarmelor false de atac cu bombă în Chişinău: s-ar urmări destabilizarea situaţiei social-politice

Julieta Saviţchi
18/07/2022
CIJM

Procuratura anunţă că au fost identificaţi mai mulţi presupuşi autori, atât din ţară, cât şi de peste hotare, ai alarmelor false de atac cu bombă a diferitor instituţii din Chişinău. Oamenii legii susţin că scopul urmărit ar fi destabilizarea situaţiei social-politice şi discreditarea guvernării.

„Acțiunile acestora sunt dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate. Însă, scopurile declarate și cele reale nu sunt pe departe aceleași. Astfel, în cadrul dosarului, sunt analizate și evoluțiile statului pe diverse domenii - acordarea statutului de stat candidat în Uniunea Europeană, ajutoare de diverse categorii, vectorul de dezvoltare externă - versus amenințările tot mai frecvente, împrejurări care în una din versiunile anchetei procurorii le consideră deloc întâmplătoare”, se arată într-un comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Excepţionale (PCCCOCS).

În ultimele săptămâni, Chişinăul este terorizat aproape zilnic de alertele false cu bombă. Anunţurile se fac prin poşta electronică. Cel mai des s-a anunţat despre minarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi a instanţelor judecătoreşti.

Săptămâna curentă a început, la fel, cu o alertă falsă despre minarea Curţii Supreme de Justiţie.

Chiar dacă oamenii legii au dubii în privinţa alertelor cu bombă, aceştia acţionează conforn protocolului: evacuiază toţi oamenii şi verifică fiecare colţ din instituţie, findu-le perturbată activitatea.

Săptămâna trecută, poliţia a anunţat despre reţinerea unui suspect de lansarea alertelor false cu bombă, un bărbat din Nisporeni, în vârstă de 37 ani, care se află la evidența medicului psihiatru.

 

Julieta Saviţchi
18/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii