„Tot suportul”. ANSA, despre „ampla schemă de corupție” depistată de CNA la Ungheni

Ilie Gulca
05/08/2022
Foto: CNA

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor promite „tot suportul” și „colaborarea activă” cu organul de urmărire penală în cazul „amplei scheme de corupție” depistată la Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor Ungheni.

„Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Totodată, Agenția îndeamnă persoanele fizice și juridice să o sesizeze la orice abatere admisă în procesul examinării cererilor și a petițiilor de către angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pentru a fi investigate în limitele prevederilor legale.

În cazul Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni, funcționari și oameni de afaceri sunt cercetați penal pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fitosanitare și sanitar-veterinare agenților economici. Persoanele implicate în schemă sunt acuzate de corupere pasivă, corupere activă și luare de mită.

„În cadrul documentării s-a constatat că, din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni [Andrei Dumitraș - n.r.], în complicitate cu doi subalterni de-ai săi responsabili de domeniul sănătatea plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii”, a relatat într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

Ilie Gulca
05/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii