Amenzile aplicate, pe parcursul unei singure săptămâni, pe marginea proceselor-verbale cu privire la constatarea contravenției „coruperea electorală pasivă” a depășit 7,1 milioane de lei, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA). Totodată, instituția anunță mai multe acțiuni ce țin de combaterea corupției în dosare de trafic de influență și corupere electorală, cauze penale trimise în instanță, dar și sechestre aplicate în dosare de rezonanță.
Astfel, săptămâna trecută CNA a reținut unui bărbat din nordul țării, care, contra 1600 de lei, promitea favorizarea candidaților la examenele auto practice și teoretice, precum și să elibereze permisul de conducere de categoria „B”. Tot pentru promisiunea de a favoriza candidații la examenele auto este cercetată o altă persoană, bănuită ar fi pretins și primit de la 5000 de lei până la 1500 de euro.
Un alt caz investigat de CNA ține de cel puțin 30 de episoade de implicare a bănuitului în acțiuni de pretindere și primire de remunerații ilicite în scopul organizării trecerii nestingherite a frontierei de stat. Bănuitul, locuitor din sudul țării, ar fi promis unor cetățeni moldoveni că le poate asigura traversarea frontierei moldo-române cu pașaport biometric moldovenesc, chiar dacă aceștia ar fi încălcat termenul legal de ședere în zona Schengen.
De asemenea, procurorii anticorupție au transmis în instanța de judecată cauza penală investigată de CNA privind doi magistrați de la Judecătoria Chișinău și unul de la Curtea de Apel Chișinău, precum și cauza ce vizează șapte persoane, inclusiv un fost director adjunct al Agenții Rezerve Materiale a MAI, cercetați pentru prejudicierea statului cu cca 4 milioane de lei – bani sechestrați de Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA.
Pe parcursul săptămânii trecute, ofițerii de urmărire penală au pornit 34 de cauze penale și au propus pentru transmitere în judecată 11 dosare.
Potrivit totalurilor pentru săptămâna trecută, ARBI a aplicat sechestre pe două mașini în valoare de circa 1,2 milioane de lei, în cadrul cauzei penale ,,INTERPOL”, în care, în total, au fost aplicate sechestre pe bunuri în valoare de peste 11 milioane de lei pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, ARBI a sechestrat bunuri în valoare de circa 600 de mii de lei, inclusiv o încăpere locativă, 4 mijloace de transport și un teren pentru construcție, indisponibilizate într-un caz de corupere pasivă, trafic de influență și organizarea migrației ilegale. Totodată, au fost confirmate sechestre pe 8 bunuri în valoarea de peste 6,5 milioane de lei prin încheieri judecătorești.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii