Trei angajați ai Filarmonicii Naționale au ajuns pe banca acuzaților pentru încălcarea regulilor de protecție contra incendiilor

Anticoruptie.md
05/04/2021
Foto: zdg.md

Trei angajați ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” vor compărea pe banca acuzaților pentru încălcarea regulilor de protecție contra incendiilor. Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Centru a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată dosarul de învinuire a celor trei. Inculpații nu-și recunosc vina.

Potrivit rechizitoriului, la 24 septembrie 2020, fiind obligat să ia toate măsurile necesare pentru protecţia securităţii, inclusiv prevenirea riscurilor profesionale, inginerul-șef, care prin cumul era și inginer pentru protecția muncii, a dat indicații tehnicianului superior și subalternului acestuia să execute lucrări de curățenie în încăperea blocului sanitar nr.1, precum și tăierea țevilor din oțel.

Fără a supraveghea lucrările cu polizorul concomitent cu efectuarea altor lucrări de reparație, construcție și montaj, a fost admis contactul particulelor din oţel incandescente cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere a locului efectuării tăierii, producându-se incendiul, care s-a extins și a cuprins toată clădirea.

Prin urmare, întreg edificiul, obiect arhitectural cu statut de protecție, estimat la 5,3 milioane de lei, a fost distrus. La fel, în urma incendiului au fost afectate și spațiile aflate în aceeași clădire, închiriate de un agent economic, acesta fiind prejudiciat cu 3,5 milioane de lei.

Potrivit concluziilor din Raportul de expertiză judiciară din 24 noiembrie 2020: „Incendiul a început în încăperea blocului sanitar nr.1, în colţul îndepărtat din stânga de la intrare şi apoi, prin sistemul de ventilare, s-a răspândit spre încăperile adiacente (holurile blocului administrativ, sala mare, sala mică ş.a.). Cauza nemijlocită a incendiului produs a fost contactarea particulelor din oţel incandescente, generate la procesul de secţionare a ţevilor din oţel cu utilizarea polizorului unghiular, cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere”.

Inculpații sunt cercetați în libertate. Fiind audiați de procurori, aceștia nu-și recunosc vina.

Pentru această infracțiune, norma penală prevede amendă sau închisoare de până la doi ani.

Anticoruptie.md
05/04/2021

Comentarii