Trei ani de închisoare pentru un bărbat cu pretinse relații la Ambasada României  

Anticoruptie.md
19/06/2024
Foto-simbol

Un bărbat a fost condamnat pe 17 iunie 2024 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la trei ani de închisoare pentru că a cerut 12.000 de euro pentru a ajuta niște persoane să dobândească cetățenia română și alte 35.000 de euro să o scape pe cunoștință de-a acestora cu o pedeapsă mai blândă într-o cauză penală.

Inculpatul Marc Cebotari a pretins și primit de la un denunțător, în octombrie 2022 – septembrie 2023, cinci mii de euro, potrivit Procuraturii Anticorupție, sub pretextul influenței asupra angajaților Ambasadei României. El a spus denunțătorului că poate să urgenteze procedura de redobândire a cetățeniei române pentru soția și copiii acestuia. Ulterior, sub același pretext, a mai pretins 7.000 de euro.

În aceeași perioadă, aflând că o cunoștință a denunțătorului a fost reținută, sub pretextul influenței asupra persoanelor din cadrul procuraturii și instanțelor judecătorești, a pretins 35.000 de euro, pentru a obține înlocuirea măsurii preventive din arest preventiv în una mai blândă.

Ulterior, susținând că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă de la 35.000 la 25.000 de euro. Astfel, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă în valoare de 8.000 de euro.

Pe 17 iunie 2024, instanța l-a recunoscut vinovat pe Marc Ceborari de trafic de influență și, pentru concurs de infracțiuni, i-a stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de trei ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

În perioada judecării cauzei, inculpatul s-a aflat în arest preventiv, măsura preventivă fiind menținută până la data când sentința va deveni definitivă. Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului mijloacele bănești în valoare de 5.000 de euro, precum și cele 8.000 de euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune.

De asemenea, a fost menținut sechestrul aplicat în limita sumei de 5.000 de euro, în scopul asigurării și garantării confiscării speciale.

Anticoruptie.md
19/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii