Trei călăuze au fost reținute după ce au ajutat un turc să treacă în înot râul Prut și să ajungă ilegal în România // Ce riscă acestea

Anticoruptie.md
21/06/2022
Poliția de Frontieră

Trei călăuze, cetățeni din Marea Britanie, Turcia și Republica Moldova, care ajutau persoane din alte țări să treacă ilegal frontiera Republicii Moldova și ulterior să ajungă în țări din Uniunea Europeană au fost reținute de grănicerii moldoveni, după ce s-a constatat că au ajutat un cetățean turc să treacă râul Prut în înot și să ajungă în România. Călăuzele făceau parte dintr-o rețea criminală internațională de migrație ilegală. 

Călăuzele au fost reținute de polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest, la 19 iunie, după ce s-a constatat că, la 15 iunie, acestea au ajutat un cetățean turc de 41 de ani să treacă în înot râul Prut spre România. Cetățeanul turc a fost predat autorității de frontieră a Republicii Moldova de către polițiștii de frontieră din România.

Pe faptul celor stabilite, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest sub conducerea reprezentanților Procuraturii Hâncești au desfășurat acțiuni speciale de investigație și urmărire penală.

Drept urmare, s-a stabilit că cetățeanul turc a traversat ilegal frontiera moldo-română cu ajutorul unor călăuze. Acestea s-au dovedit a fi membri ai unei grupări specializate în organizarea migrației ilegale, care au fost identificate și reținute. 

Călăuzele aveau roluri clar definite pentru identificarea străinilor, dar și contrafacerea actelor de călătorie. Ulterior, persoanele organizau intrarea, șederea și transportarea cetățenilor străini spre Uniunea Europeană, Republica Moldova fiind doar țară de tranzit.

Persoanele reținute sunt bănuite de comiterea infracțiunii prevăzute de art.362¹, Cod Penal al Republicii Moldova, și riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unități convenționale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Anticoruptie.md
21/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii