Trei cauze penale în urma unor percheziții la Primăria Chișinău privind înstrăinarea ilegală a unor terenuri de construcții

Anticoruptie.md
09/09/2019
Foto-simbol: CIJM

Procuratura municipiului Chișinău, Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au efectuat, luni, 21 de percheziții la Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei municipiului Chișinău. Procuratura a pornit trei cauze penale pentru crearea unei scheme infracționale de obținere ilegală a loturilor de pământ pentru construcție, prin încheierea contractelor de arendă.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în prezent sunt documentați zece foști și actuali funcționari ai Primăriei, persoane fizice și juridice. Oamenii legii au stabilit că bănuiţii ar fi constituit o schemă prin care au încercat să înstrăineze unele loturi de teren care a aparţin Primăriei municipiului Chișinău.

Luni, au fost efectuate 21 de percheziții în birourile de serviciu, în automobilele și la domiciliile persoanelor care au nimerit în vizorul procurorilor. Dacă vor fi găsite vinovate, cele zece persoane riscă pedepse cu închisoarea de până la zece ani şi amenzi de sute de mii de lei.

Perchezițiile efectuate au vizat actele eliberate de Primărie pentru edificarea unei parcări supraetajate și a spațiului locativ pe un teren municipal de pe str. Mușatinilor din orașul Durlești, a declarat primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci, după ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău.

„Compania Exfactor acolo dezvoltă un cartier întreg. Aceasta construiește și sistemul fluvial și strada din zona respectivă, etc. Totodată, în zona respectivă există o întreprindere, nu-mi amintesc cum se numește, care era gestionara unui bun imobil, care cândva era o parcare de aproximativ 19 ari de teren. Există o decizie a CMC prin care gestionarului parcării i se permite să o supraetajeze. Astfel întreprinderea respectivă s-a adresat cu o cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism prin care se solicită eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectarea unei parcări supraetajate, cu încăperi comerciale și cu spații locative, apartamente”, a declarat Adrian Talmaci.

Potrivit lui, Primăria a eliberat certificatul de urbanism cu condiția ca beneficiarul să obțină de la CMC și modificarea deciziei care permite doar edificarea parcării supraetajate cu spații comerciale.

Oamenii legii au investigat și anterior deposedarea ilegală a Primăriei Chișinău de loturi de pământ. În aprilie 2017, un executor judecătoresc, un şef al Asociaţiei „Cuvântul de Onoare” şi reprezentantul unor agenţi economic au fost reţinuţi de procurorii Anticorupţie şi ofiţerii CNA în dosarul însuşirii a 20 de terenuri ce aparţin Primăriei municipiului Chişinău. Toţi trei erau bănuiţi că ar fi încercat să intre în posesia loturilor, în baza unor hotărâri judecătoreşti, obţinute prin fraudă.

În septembrie 2017, șeful unei secţii din cadrul Direcției funciare a Primăriei municipiului Chișinău, un subaltern și un om de afaceri au fost reținuți de ofițerii și procurorii Anticorupție într-un dosar ce vizează fraude cu terenuri. Cei trei erau bănuiți că au deposedat prin fraudă administrația publică locală de terenuri, în baza unor titluri executorii, deținute de persoane interpuse. Funcționarii ar fi utilizat bazele de date referitoare la terenurile din municipiul Chișinău, identificând loturi ce aparțineau municipalității, amplasate convenabil solicitanţilor. Potrivit unui comunicat de presă al CNA, valoarea terenurilor putea fi majorată prin alipirea unor terenuri aferente sau prin schimbarea statutului zonei pentru a fi înstrăinate în mod fraudulos. Funcţionarii ar fi acționat de comun acord cu omul de afaceri, suspectat de complicitate la abuz în serviciu.

Anticoruptie.md
09/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii