Trei dealeri agricoli riscă închisoare pentru evaziune fiscală de circa un milion de lei

Anticoruptie.md
01/11/2023
Colaj CIJM

Fondatoarea mai multor întreprinderi, contabilul și un angajat complice falsificau la greu actele de cumpărare și declarațiile cu privire la impozitul pe venit, indicând sume și nume false ale producătorilor agricoli de la care cumpărau marfa. În acest fel dealerii au evitat să achite în bugetul de stat a circa 1.000.000 lei. ​Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat miercuri, 1 noiembrie, despre trimiterea în judecată a celor trei persoane implicate în schema frauduloasă.  Pentru evaziunea fiscală comisă aceștia riscă amendă sau până la cinci ani de închisoare. 

Potrivit comunicatului emis de PCCOCS, dosarul cu cele 37 de volume a fost primit spre instrumentare la sfârșitul lui 2021, după care la începutul lui 2022 a fost încredințat spre exercitarea urmăririi penale Serviciului Fiscal de Stat. În cadrul dosarului, au fost audiate în calitate de martori peste 100 de persoane și au fost elaborate aproape 200 de rapoarte de expertiză.

Aceeași sursă precizează că au fost investigate cele două companii, directoarea acestora cu vârsta de aproape 60 de ani, care este fondator al mai multor întreprinderi; contabilul și un angajat complice – ambii cu vârste de peste 30 de ani. Aceștia, în perioada anilor 2015-2016, indicau în actele de cumpărare și în Declarația cu privire la impozitul pe venit sume mai mici și nume false ale producătorilor agricoli din zona centrală a republicii și din Chișinău, de la care au pretins fals că ar fi cumpărat marfa. Pe de altă parte, unele sume erau indicate fictiv ca și cheltuieli ale întreprinderilor. Astfel, aceștia au evitat să achite în bugetul de stat această sumă impunătoare, în calitate de impozite și taxe.

Totodată, la solicitarea PCCOCS, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor inculpaților, în vederea eventualei confiscări, după pronunțarea hotărârii de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani: un apartament, un garaj și două automobile. 

Cei trei riscă o amendă de până la 350.000 lei sau închisoare de până la 5 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Cele două întreprinderi riscă o amendă de până la 800.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau chiar lichidarea lor. Până la pronunțarea unei hotărâri finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anticoruptie.md
01/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii