VIDEO // Trei familii din Chișinău, terorizate zilnic să asculte marșuri funebre

Julieta Savițchi
24/01/2020

Trei familii care dețin apartamente la sol într-o curte de pe strada Alexei Mateevici din Chișinău sunt terorizate de câteva luni să asculte în regim non-stop muzică funebră. Oamenii susțin că un om de afaceri influent ar face presiuni asupra lor ca să le vândă locuințele la preț derizoriu și să acapareze terenul pentru o construcție multietajată. Acestea s-au adresat în repetate rânduri la organele de drept, însă nu au fost ajutate și au depus o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Echipa Anticorupție.md a fost lăsată să intre în unul din apartamente după ora 22.00. Muzica funebră vine din apartamentul vecin, unde nu locuiește nimeni. Muzica răsună în toată locuința, inclusiv în camera copilului minor.

„Iată aici avem dormitorul, dar nu îl mai folosim deja, ne-am retras cu toții în altă odaie, mai îndepărtată. Ziua mai este cum mai este, dar seara e un adevărat calvar, cedez deja psihic”, ne-a declarat Natalia Busuioc, una dintre locuitoarele imobilului.

În același timp, proprietarii apartamentului au făcut un apel la poliție. Polițistul a spus că nu poate să facă altceva decât să mai constate încă o dată perturbarea liniștii și să îi mai aplice proprietarului apartamentului vecin o amendă.

Oamenii ne-au comunicat că problemele au început în 2016, când Raisa Timofei, fosta șefă a Direcției privatizare din cadrul Primăriei Chișinău, a procurat trei apartamente amplasate în curtea respectivă. Timofei le-ar fi propus și celorlalți trei proprietari să-i vândă locuințele, dar a fost refuzată.

„Raisa Timofei ne-a amenințat că dacă nu dorim de bună voie, vom ceda locuințele de nevoie. Astfel, în unul din apartamente a fost dat în chirie unei familii numeroase, de vreo 30 de persoane. Făceau gălăgie, mizerie în curte. Ulterior, poliția i-a arestat pe mai mulți dintre ei, fiind suspectați de furturi, tâlhării, trafic de persoană. Apoi, Timofei a perfectat proprietățile pe numele ginerelui său, Vasile Lesnic. De atunci, suntem hărțuiți cu marșul funerar”, a precizat Busuioc.

Locuitorii din curtea cu bucluc ne-au mai spus că s-au adresat în repetate rânduri la poliție, însă oamenii legii nu au făcut altceva decât să constate contravenția și să întocmească peste 30 de procese-verbale pentru perturbarea liniștii. Mai mult, polițiștii le-ar fi comunicat că nu pot să îl găsească pe Vasile Lesnic și amenzile nu sunt achitate.

Ștefan Balmuș, avocatul celor trei familii hărțuite, a opinat că polițiștii ar fi intrat în cârdășie cu Lesnic. ,,Dumnealui a angajat o persoană care are grijă de imobilele de pe strada Mateevici, de chiriași, de facturi. Inspectorii de sector știu cine este această persoană, au și înregistrări video când el intră în apartamentul de unde se aude muzica. Așa că nu este justificat argumentul poliției că nu pot da de urmele proprietarului”, ne-a spus apărătorul.

Am încercat pe parcursul a câteva zile să îl contactăm la telefon pe Vasile Lesnic, directorul întreprinderii Coop-Alimentara, însă la telefon de fiecare dată un bărbat ne-a răspuns că nu știe unde se află acesta și să-i transmitem mesajul prin intermediul său.

Am reușit să vorbim însă cu Raisa Timofei. Aceasta ne-a spus că a cedat toate proprietățile familiei fiicei, că s-a retras din afaceri pe motiv de boală și că nu prea comunică cu ginerele. Femeia ne-a mai spus că locatarii de pe strada Mateevici i-au dat multe bătăi de cap și au avut un comportament incorect față de dânsa.

Julieta Savițchi
24/01/2020Become a Patron!

Comentarii